Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Vrijeme je da odgovaraju oni koji su imovinu stekli na NEZAKONIT NAČIN

Poslanici SDS i SNSD nadmeću se u Narodnoj skupštini čiji je nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine i oporezivanju bolji.

SDS tvrdi da je njihov dosta obuhvatniji, primjenjiviji i bolji od onog koji je predložio SNSD. U SNSD ipak kažu da se prijedlozi ovog zakona obje stranke ne razlikuju mnogo, te da je potrebno naći zajedničko rješenje.

Polanik SDS u NSRS i predsjednik resornog Odbora za pravna pitanja i zakonodavstvo ove stranke, Ivanka Marković, kaže da bi se usvajanjem zakona koji predlaže SDS desile reforme i omogućilo da oni koji su stekli imovinu na nezakonit način odgovaraju.

– Zakonom su detaljno regulisane procedure ispitivanja porijekla imovine, detaljno je utvrđena faza svakog od tih postupaka, produžen način zamrzavanja, odnosno nemogućnost upravljanja imovinom dok se ne utvrdi porijeklo te imovine, regulisan je način utvrđivanja porijekla imovine svih bisklih članova jednom licu, pa čak i utvrđivanje porijekla imovine u slučaju smrti nekog lica. Dakle, imovina koja se nasljeđuje od nekoga ko ju je na nezakonit način stekao – objasnila je Markovićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prioritet

Dodala je da nacrt zakona koji predlaže SDS predviđa da se po prioritetu utvrđivanja porijekla imovine na dnevni red prvo postavljaju nosioci javnih funkcija, predstavnici političkih partija, ali i da svi građani podliježu ispitivanju porijekla imovine. Jedna od stavki predviđa da se ispitivanje porijekla imovine obavlja unazad, retroaktivno, sve do 1992. godine.

– Nacrt zakona koji smo dobili od poslanika SNSD predviđa da ovaj zakon stupi na snagu 1. januara 2023. godine, a mi stojimo čvrsto na stanovištu da on može da stupi na snagu 1. januara 2022. godine, jer se o ovome zakonu govori odavno i jer su sve institucije koje su uključene u tekst ovog zakona već obaviještene o potrebi edukacije svojih radnika. Mislimo da nema potrebe da se čeka skoro dvije godine da ovaj zakon stupi na snagu – kaže Markovićeva.

Šef kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, kaže za Srpskainfo da se zakon koji je SNSD predložio već nalazi u skupštinskoj proceduri.

– Ispunili smo poslovničke procedure, dobili mišljenje Ministarstva za Evropske integracije, i za taj zakon čekamo mišljenje Vlade, da bi se kasnije o njemu izjasnio Zakonodavni odbor NSRS – rekao je Žunić.

Otvoreni za razgovor

Dodao je da je SNSD prije skoro dva mjeseca poslao zahtjev svim političkim partijama da daju komentare i mišljenje na nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine koji predlaže SNSD.

– Niko iz opozicije nije se odazvao na naš poziv kojim smo željeli da svi zajedno donesemo dobar i primjenjiv zakon. Očito misle da će tako izgubiti neke političke poene, a i kroz zakon koji oni predlažu naći odstupnicu kada se bude raspravljalo o njemu – rekao je Žunić.

Dodaje da su i dalje otvoreni za razgovor da nađu zajedničko, najbolje rješenje.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Zakon koji smo predložili ima velike sličnosti sa istim zakonom u Srbiji i u suštini se od prijedloga SDS razlikuje u detaljima, koje čak ni oni nisu znali dobro obrazložiti. Spominjali su da nema retroaktivnog ispitivanja imovine, što je potpuno netačno, jer je upravo specifičnost našeg zakona da je retroaktivan, da se odnosi na sva lica i na njihovu cjelokupnu imovinu – kazao je Žunić.

Navodi da su spremni da sjednu i zajedno nađu najbolja rješenja kako bi zakon bio provodiv u praksi, a ne samo, kako je rekao, povod za političko nadmudrivanje.

Jedno je sigurno, koja god verzija bude usvojena značiće obračun sa svima koji su se na neki način ogriješili o zakone Srpske i oštetili njen budžet.

srpskainfo.com