Grad Trebinje
Region

Vučić otvorio Balkanski tok

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je rano jutros novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice.

– Ovo je za nas velika i važna stvar. Dosad smo griješili što smo skupo naplaćivali priključke pa su ljudi koristili čvrsta goriva umjesto gasa koji je čistiji – rekao je tom prilikom Vučić i dodao ta ćemo to promijeniti i da gas sekundarnom mrežom treba da stigne do mnogih mjesta širom Srbije.

– Ovo je važan dan za Srbiju, neka gas krene i da budemo još uspješniji. Živjela Srbija i živjelo prijateljstvo Rusije i Srbije – rekao je Vučić.

Vučić je u Gospođincima kazao da se sa tog mjesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda. Vučić je podsjetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po teritoriji Srbije.

– Maloprije je gas potekao i krenuo na teritoriju Republike Srbije. Gas nabavljamo po cijeni do 155 dolara za kubni metar. Troškovi transporta su nam daleko niži sada nego prije, bilo je 48 dolara a sada na to trošimo između 12 i 14 dolara ukupno. Imajući u vidu visoku cijenu izgradnje gasovoda, važno je i to što to što ćemo od transporta moći da otplaćujemo kredite za izgradnju – kazao je predsjednik Srbije.

– Najvažnije je što ćemo sada moći da privučemo investitore time što ima gasa za fabrike, ovo nam garantuje izvjesniju i sigurniju budućnost – istakao je.

Predsjednik Srbije najavio je jutros da će vrlo brzo, već za 10 ili 15 dana, biti iznijeti prijedlozi za značajno sniženje cijene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

– Sljedeće nedjelje ćemo se sastati s predstavnicima vlade i Srbijagasa da pronađemo način da priključak na gas košta dosta manje – najavio je Vučić.

Vučić je čestitao izvođačima na uspješno obavljenom poslu i poželio srećnu Novu godinu.

Harčenko: Obezbjeđena energetska stabilnost Srbije

Izgradnjom i puštanjem u rad Balkanskog toka, dijela gasovoda Turski tok, od bugarske do mađarske granice, potpuno je obezbijeđena energetska stabilnost i bezbjednost Srbije, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Harčenko je, rano jutros, prisustvovao puštanju gasovoda u rad.

– Završen je najvažniji dio jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbijediće stabilnost i samoj Srbiji dalje mogućnost za dalji razvoj unutrašnje infrastrutkure i potpuno će biti obezbijeđena energetska stabilnost i bezbjednost i stabilne isporuke energenata – rekao je Harčenko.

On je dodao da se izgradnja gasne infrastrukture potpuno uklapa u smjernice privrednog razvoja, koje je uoči Nove godine iznio predsednik Srbije.

– Ovaj gasovod obezbijediće i energetsku sigurnost i šireg regiona, centralne Evrope – ukazao je Harčenko.

Bajatović: Gas iz ovog gasovoda treba Evropi

Direktor Srbija Gasa Dušan Bajatović rekao je da je ugrađena najsavremenija oprema.

– Nemamo nikakvu dilemu da će kapaciteti biti korišćeni 100 odsto – rekao je Bajatović.

Inače, dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Gasovod Turski tok je projekat ruskog Gasproma i turskog Botaša koji bi trebalo da obezbijedi stabilno snabdijevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope. Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj dio gasovoda nazivaju Balkanski tok. Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.