Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina Uncategorised

Vučić za Financial Times: Od Dodika sam tražio da ne formira vojsku i on je to prihvatio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je za britanski list Financial Times da je odgovorio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da fomira vojsku Republike Srpske.

“Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku. I on je to prihvatio, mir i stabilnost su najvažniji u regionu”, rekao je Vučić.

Istakli su da će Srbija morati da kontroliše tenzije u Bosni, gdje je Dodik otvoreno osporio odnos snaga i zatražio veću autonomiju. Vučić je također rekao da “mnogi igrači” imaju interes da destabilizuju Balkan, ali je poručio liderima EU da će Srbija pokušati da očuva mir u regionu.

“Rekao sam im, garantujem vam, svojim imenom, da ćemo učiniti sve da izbjegnemo bilo kakve sukobe u regionu, uključujući Bosnu, uključujući Kosovo. Imate moje obećanje”, rekao je Vučić.

Osim toga, on je kazao da Beograd neće “izabrati stranu” u ukrajinskoj krizi uprkos pozivima EU da se zemlje koje traže članstvo usklade sa Briselom u pooštravanju ekonomskih kazni protiv predsednika Vladimira Putina.

“Imamo neku vrstu zaštite (od Rusije). Šta (zapadne zemlje) žele? Ostavimo sve naše nacionalne interese jer nekome treba nešto za sebe?” rekao je on, misleći na Ukrajinu i želju Zapada za jedinstvom zbog ruske invazije.

“Ljudi pričaju o izboru strana. Ne, mi imamo svoju stranu, interese Srbije. Bombardovalo nas je 19 zemalja NATO-a i sankcionisalo nas”, kazao je Vučić.

“Nismo nikome uveli sankcije jer ne vjerujemo da sankcije išta mijenjaju. Možete da prišćete i tjerate Srbiju, ali ovo je naše iskreno mišljenje”, dodao je.

Smatraju da takav stav sugeriše da će se Beograd držati svoje popustljive linije prema Rusiji i Kini uprkos pritiscima Brisela.

Lideri EU su u javnosti dosljedno naglašavali da Srbiju vide kao buduću članicu bloka, ali su privatno izražavali rastuće nezadovoljstvo zbog veza Beograda sa Moskvom i Pekingom. Međutim, zvaničnici u Briselu i unutar država članica bojali su se da će zauzeti preoštru liniju protiv Srbije i igrati na ruku Rusiji i Kini.

U nastavku list navodi da je rat Rusije protiv Ukrajine podstakao pozive nekih u EU da se ubrzaju pregovori o članstvu kao način da se Balkan čvršće privuče ka zapadu.

“Nedavna kupovina kineskog protivvazdušnog raketnog sistema od strane Srbije također je izazvalo nezadovoljstvo jer se Zapad plaši da bi to moglo dati sve veći utjecaj Pekingu”, piše Financial Times.

Iako posjedovanje kineskog oružja nije protivno propisima EU, ono otežava ili onemogućava učešće u zajedničkim odbrambenim projektima ili vježbama EU zbog nekompatibilnih sistema i zabrinutosti oko potencijalne sposobnosti Pekinga da nadgleda bilo kakvu upotrebu svoje opreme.

“Kada je riječ o vanjskoj i bezbjednosnoj politici, Srbija je veoma svjesna da se kao zemlja kandidat od nje očekuje da se uskladi sa standardima i politikama EU”, saopštila je Komisija EU.

Vučić je rekao da je nedavna kupovina oružja Srbije, koja je uključivala i francuske borbene avione i turske borbene dronove, bio dio napora da se očuva stabilnost jer su i susjedne zemlje kupovale oružje.

“Obavijestili smo sve naše zapadne partnere, uključujući i SAD, o toj nabavci 2018. godine. Konačan ugovor smo potpisali 2019. I oni su sve znali o tome. Još nemamo čak ni cijeli sistem isporučen. Još nije u funkciji. I nije za Rusiju. To je za Srbiju”, rekao je Vučić, te je u nastavku govorio i o Kosovu.

Vučić je rekao da Beograd nema neposrednu alternativu da zamjeni gas iz Rusije. Dugoročni ugovor o snadbjevanju istiće idućeg mjeseca, te će Srbija pokušati da dogovori nove uslove.

“Moramo to učiniti. Prije nego što diverzificiramo naše izvore plina, moramo to učiniti, moramo preživjeti, moramo živjeti”, rekao je Vučić.