Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Vučić “zamolio”, Dodik izgovorio, Stevandić predložio: Zašto vlast odgađa vraćanje nadležnosti Srpskoj i ide u Sarajevo?

Zaključak Predsjedništva US koji glasi da je za Republiku Srpsku najvažnije donošenje zakona o imovini o formiranje VSTS, a da vraćanje ostalih nadležnosti treba odložiti do izbora, ili do dogovora na nivou BiH, izazvao je pravu političku buru jer je protumačen kao kapitulaciju politike vladajuće koalicije.

Potpredsjednica PDP, Jelena Trivić, odmah je ocijenila da se na ovaj način „povlače veliki Srbi, Srbende, oni koji su nas do juče u Narodnoj skupštini ubjeđivali da su geopolitičke prilike takve da je sad idealno vrijeme za pokretanje velikih nacionalnih tema“.

Njen kolega, Igor Crnadak, optužio je kadrove US da su „beskičmenjaci“ pred Miloradom Dodikom.

– U decembru im Dodik kaže usvajamo zaključak Narodne skupštine da za šest mjeseci dobijemo zakone Republike Srpske o vojsci i UIO, oni glasaju za! Danas im šapne – hajde vi kažite da to treba ostaviti za poslije izbora, Ujedinjena Srpska kaže “može”. Kao da je bitno sta je Narodna skupstina usvojila – rekao je Crnadak.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je juče poslao zvanično poslaničko pitanje premijeru Radovanu Viškoviću u kome ga pita zašto Vlada nije ispoštovala zaključke NSRS od 10. decembra kojima je obavezana da povuče saglasnost sa sporazuma iz oblasti odbrane, VSTS i indirektnog oporezivanja BiH.

Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini, Miladin Stanić, kaže da je još prije dva mjeseca znao da će vlast ići samo sa pričom o pravosuđu, zato što je to i tada nezvanično nuđeno opoziciji, a da sve ostale nadležnosti „ostanu po strani“.

– Jesam li rekao da je tada bio emisar u Klubu SDS?- podsjeća Stanić. Na pitanje da li je to bio predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, kaže: „Neko je bio, prepoznatljivo je“.

Stanić tvrdi da je za vladajuću koaliciju bitno formiranje VSTS Srpske „samo zbog toga da bude aboliran kriminal koji su radili“.

– Njima samo treba da kontolišu sudstvo, ništa više. Da ne idu predmeti na nivo BiH i da ovdje izbjegnu procesuiranje. Više milijardi maraka je urađeno kriminala u Republici Srpskoj za vrijeme njihove vladavine. Ako se sjećate kada sam nedavno organizovao konferenciju za medije o stanju u „Šumama“, poslije toga su me zvali njihovi ugledni članovi, privrednici, koji kažu da je stanje mafijaško, da je neizdrživo. Iz Sokoca, Srpca, Gradiške… traže da razgovaraju sa mnom, da kažu šta se radi. To je haos! – tvrdi Stanić za Srpskainfo.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ipak, kako nezvanično saznajemo, zaključak US pozitivno je primljen na Zapadu, ali i u Beogradu. Naime, stav US došao je nakon što je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, „zamolio“ predstavnike Republike Srpske da se vrate u institucije BiH i nakon što je lider SNSD, Milorad Dodik, najavio da će u PS BiH predložiti zakon kojim se zabranjuje nazivanje Srpske genocidnom. Ranije je izjavljivao da se neće vratiti u institucije BiH do povlačenja „Inckovog zakona“, koga je sada stavio na drugo mjesto.

Zato ne čudi što najnoviji potezi vladajuće koalicije u Srpskoj sve više liče na povlačenje, kapitulaciju, odustajanje od vlastitih stavova da nema nazad, da će RS istrajati u vraćanju nadležnosti u roku od šest mjeseci (do juna) i da BiH može da opstane samo na izvornom Dejtonu.

Međutim, Nenad Stevandić, tvrdi da nije tako. Kaže da se na ovaj način ne odustaje od zaključaka NSRS, nego se samo prolongira vraćanje ostalih nadležnosti, kako to ne bi bilo predizborna tema.

– Činjenica je da je nama mnogo važnija investiciona varijanta i HE „Buk Bijela“, zato moramo da riješimo zakone o imovini. I moramo da riješimo taj dualizam, da se sudije i tužioci u Sudu i Tužilaštvu BiH biraju u VSTS BiH, a u Srpskoj u VSTS RS. Jer Srpska ima Ministarstvo pravde i budžet kojim plaća sudije i tužioce. To su evropska pravila – kaže Stevandić za Srpskainfo.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Za opozicione optužbe, kaže da mu je nejasno da neko na osnovu jedne rečenice može da daje tako bombastične izjave. Stevandić naglašava da svi znaju da US ima samostalnu politiku, da su „jedini koji svima kažu svoj stav i nude rješenja“, kao što je posljednji prijedlog za izlaz iz najveće političke krize u BiH.

– Odgovorna nacionalna politika mora da procijeni sve, od geopolitičke niti koja će od Ukrajine ići prema Balkanu, do toga da vodeći antiratnu kampanju ne smijemo dati argumente da nas prikažu suprotno. Treba da vidimo šta možemo da proguramo odmah, a šta kasnije, jer je nemoguće progirati sve odjednom. To su političke procjene i vidite da je i Milorad Dodik poprilično racionalno reagovao bez obzira što to nije njegov stav. Rekao je da o tome treba razgovarati i analizirati. Mislim da su predsjednici stranaka malo racionalniji od ovih koji su opčinjeni kandidaturama i očekujem da ćemo razgovarati. Iskreno mi je žao što je rana predizborna kampanja mnogim ljudima otupila reflekse za objektivnije sagledavanje situacije. Povrat nadležnosti za opoziciju je samo borba za glasove i uopšte ne razumiju ni geopolitičku strategiju, ni tajming – zaključuje Stevandić.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, Aleksandar Popov, smatra da je sve do sada bilo igra u kojoj je Dodik ispitovao dokle može da ide.

FOTO: FACE HD TV/SCREENSHOT
FOTO: FACE HD TV/SCREENSHOT

– Ali, kada je prešao neku crtu, koji više nisu mogli da tolerišu SAD ni EU, očito je uslijedio pritisak za povratak u institucije jer blokada može da dovede do ozbiljnih posljedica. Odstupnica je, kao i u ranijim sličnim situacijama, nađena u tome da se dolazi u Beograd po savjet i onda je Vučić taj koji je konstruktivan, mirotvorac – kaže Popov.

Ipak, postavlja se pitanje na koji način će Dodik i ostatak vladajuće koalicije u Srpskoj pred narodom opravdati napuštanje svojih ranijih stavova i obećanja.

– Njemu je bio potreban takav Vučićev savjet zato što on u dobroj mjeri, to zna njegovo biračko tijelo, sinhronizuje svoje poteze sa Beogradom. Ako je glavni šef iz Beograda rekao da je to štetno za Republiku Srpsku i Srbiju, Dodik ima alibi zbog čega je to uradio. Ako je njegovo biračko tijelo progutalo mnoge druge stvari, progutaće i ovo. Ali, ima još fore do izbora, može se štošta i zakuvati i otkuvati – kaže Popov za Srpskainfo.

STANIĆ: TRAŽIMO ANALIZU EFEKATA SVIH POSEBNIH SEDNICA

Više o novim potezima vlasti trebalo bi da bude poznato nakon današnje posebne sednice Narodne skupštine na temu “političko-ekonomske situacije u BiH”. Miladin Stanić tvrdi da vlast ima spremne zaključke za sednicu, ali da ih nije objavila „zato što ne zna reakciju opozicije“. -Otprilike će biti isto onako kako je bilo za ovu sjednicu. Prvo se zovu gosti, Izetbegović i Čović, pa se onda saziva skupština. Sve ovo je prevrnuto naopačke. Ne završava se više ništa u skupštinama, nego negdje drugo. Naš zahtjev će biti da tražimo analizu efekata svih posebnih sjednica NSRS, pa ćete vidjeti da je to jedna nula. I to je, na neki način, satisfakcija nama koji smo napuštali te sjednice jer smo znali da je sve podvala i prevara – kaže Stanić.

srpskainfo.com