Grad Trebinje
Trebinje

Vuk Janković, matematički genije iz Trebinja: Vježbanje mi je uživanje /VIDEO/

Iako ga mnogi smatraju matematičkim genijem, mladi Trebinjac Vuk Janković skromno govori o svojim svjetskim uspjesima. Nepobjediv je na državnim takmičenjima iz matematike i fizike, srebro je dobio sa Balkanske matematičke olimpijade, a bronzu prošle godine iz Japana sa internacionalne matematičke olimpijade. Matematika za njega nije samo nauka, nego život, koji istražuje i otkriva nove vidike.

“Zaista se osjećam divno, na neki način i fizika i matematika podstiču radoznalost koju ja  vrlo cijenim. S obzirom da su one nepresušan izvor nekih novih konfiguracija novih saznanja i teorema, ne znam da li sam mogao da izaberem nešto bolje čime bih se bavio. Ja kada vježbam za takmičenja u suštini ne vježbam za njih, koliko da bih unaprijedio sebe, vježbam radi svog nekog dobitka. To mi predstavlja užitak, volim i matematiku i fiziku, u manjoj mjeri i informatiku. Tako da ste u pravu kada kažete da se ne vježbam konkretno za takmičenja nego generalno kao neki metod rada“, rekao nam je Vuk Janković, matematičar iz Trebinja

Omiljena oblast mu je geometrija. I baš on našao je rješenje za geometrijski zadatak profesora Vladimira Stojanovića, koji je mnoge matematičare mučio više od šest decenija.

„Taj zadatak sam dobio kao i svi drugi učesnici juniorske Balkanijade prošle godine od profesora Stojanovića, na ceremoniji otvaranja. Odmah nas je sve iz ekipe zaintrigirao. Kada sam ga još malo pogledao i radio na njemu i shvatio šta je rešenje, kad sam pričao sa jednim svojim prijateljem upravo na letu za Tokio. Prenošenje zadatka na papir je najlakši dio posla kada shvatite rešenje“, priča Vuk.

Da je Vukova ljubav prema matematici inspiracija i ostalim učenicima potvrđuje profesor fizike Dobroslav Slijepčević, i dodaje da je rad sa njim pravo uživanje. Kaže, on je mašina za rađenje zadataka.

„To je čovjek koji obožava prirodne nauke. Radoznao je i da ta radoznalost vuče da napreduje. Nikad neću zaboraviti u devetom razredu kad je bio bolestan i nije došao na dodatnu, naveče piše poruku ‘ne sekirajte se profesore uradio sam ja 100 zadataka sinoć’. Mogu vam reći to što on postoji širi ljubav prema prirodnim naukama utiče i na drugu djecu da se trude i kakao mogu da dođu do uspjeha. Što vam je Ronaldo u fudbalu i Đoković u tenisu, to vam je Vuk ovamo“, rekao je Dobroslav Slijepčević, profesor fizike.

Iako je tek završio prvi razred trebinjske gimnazije „Jovan Dučić“, on je savladao gradivo svih razreda. Sredinom jula takmičiće se na međunarodnom matematičkoj olimpijadi u Еngleskoj. Ono što je sigurno jeste da je čudnovati matematički genije Vuk Janković već zauzeo svoje mjesto u svijetu, a o njegovim uspjesima tek će se pričati.

atv

Komentar