Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Vukanović: Izgubili ste 130 miliona, rasturili ste Slovence (Video)

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik izgubila je spor sa Elektrogospodarstvom Slovenije težak 67 miliona eura, odnosno oko 131 milion KM.

Radi se o pravosnažnoj presudi koju je po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počevši od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

Ovo pitanje danas je postavljeno i na sjednici NSRS, a postavio ga je zastupnik Nebojša Vukanović te podsjetio da isti spor RS čeka pred sudom u Washingotonu.

Ministar energetike RS Petar Đokić odgovorio je da je arbitraža trajala dugi niz godina. Naveo je da je spor u Washingtonu težak 790 miliona KM, te dodao da je spor u Beogradu bio težak 690 miliona KM. Đokić je izrazio zadovoljstvo što je presudom taj iznos umanjen.

Replicirao je na sebi svojstven način Vukanović.

– Imam osjećaj da smo razbili Sloveniju, mogli izgubit 600 miliona, izgubili samo 130. Mogu samo reći, svaka vam čast. Tako ste to obrazložili da smo ih mi maltene rasturili, a koliko ćemo ih tek rasturiti u Washingtonu, ne smijem ni da zamislim, rekao je Vukanović.

Komentar