Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Vukanović pred OHR-om isprozivao Schmidta: Da ga poštujem bilo bi “Auf Wiedersehen”, ovako je “raus”

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović održao je danas, konferenciju za štampu, ispred Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) u Sarajevu.

Kako kaže, ranije je postavio pitanje visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem od njega traži da odgovori “s kim se tajno sastao u Beogradu 20. oktobra prošle godine i šta je i s kim dogovorio ali odgovora nema”.

“Njegova uporna šutnja i pokušaji da sakrije od javnosti prelazak preko Drine i tajne sastanke govore više od 1000 riječi, kao i činjenica da je ranije učestvovao u aferi “Hipo” i pranju para koje su korumpirani političari opljačkali sa prostora bivše Jugoslavije. Godinu dana čekamo odgovor od Schmidta na ovo pitanje, a tu je boravio i Dodik”, rekao je Vukanović na početku pres konferencije.

Sa sobom je nosio mini transparent na kojem se nalazila fotografija Christiana Schmidta sa ispisanom njemačkom rječju “raus”.

“Da imalo poštujem Schmidta ovdje bi pisalo ‘Auf Wiedersehen (doviđenja op. a.)’. Ovako piše ‘raus’ što na našem jeziku znači sikter”, poručio je Vukanović.

Vukanović je nastavio sa optužbama protiv Schmidta rekavši da je on “personifikacija svih odgovornih za stanje u državi”.

“Postoje informacije da je dobro naplatio izbornu krađu, zbog koje svi ispaštamo. Schmidt je saradnik i pokrovitelj mafije. Mijenjao je izborni zakon i odlučivao ko će biti u vlasti, te vršio pritisak preko posrednika na sramnu odluku CIK-a o izborima u Republici Srpskoj. On je učestvovao u aferi Hypo i nikada nije odgovorio na pitanja o ovoj aferi”, naveo je Vukanović.

Dodao je da je “Schmidt i u Njemačkoj učestvovao u skandalima, te je odlikovao naciste u toj zemlji”.

“Jedini izlaz iz krize je da se smanji utjecaj međunarodni zajednice u BiH, a da BiH vrati svoj suverenitet i da narod ovdje odlučuje svoju sudbinu. EU od Vlade KS traži profitabilni aerodrom u Sarajevu, a ne žele GRAS koji je pred stečajem”, dodaje Vukanović.

Schmidtu je poručio: “nemoj se kriti iza zgrade OHR-a, izađi među narod, u Sarajevu, Travniku, Banjoj Luci, a mi ćemo doći da te pitamo par pitanja”.

Naglasio je da Schmidt na vlasti održava Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika, Dragana Čovića i stranke Trojke.

“Jako mi je žao zbog sukoba u Izraelu, a to služi za podjele. U Republici Srpskoj se podržava Izrael, većina u BiH Palestinu. Hoću da napomenem da je Izrael priznao Kosovo i da već 50 godina krši prava srećnog i veselog naroda Palestine. Ja neću podržavati terorizam bilo kakve vrste”, istakao je Vukanović.

Na kraju je poručio i da je ovo samo početak borbe protiv visokog predstavnika u BiH.

“Stranci djeluju na način ‘zavadi pa vladaj’. Nas niko ne treba zavađati, mi smo konstantno zavađeni”, zaključio je.

KLIX

Komentar