Grad Trebinje
Republika Srpska

Vukanović: Republici Srpskoj prijeti finansijski kolaps

Nebojša Vukanović je odbio potpisati “Dodikovu deklaraciju”, što mu je donijelo etiketu nacionalnog izdajnika.

On tome ne pridaje puno pažnje, nego istom žestinom kao prije nastavlja prozivati predsjednika Srpske i njegove istomišljenike za brojne marifetluke.

– Milorad Dodik igra svoj labuđi ples. Zapao je u kučine i teško će se izvući iz paukove mreže koju je sam ispleo. Republici Srpskoj prijeti finansijski kolaps i na naplatu su došle sve godine koje su pojeli skakavci. On duže od 20 godina vlada Republikom Srpskom, gotovo da je neprikosnoven vladar i snosi najveću odgovornost za finansijski kolaps koji joj sada prijeti zbog nekontrolisanog zaduživanja. Srpska u junu treba vratiti 350 miliona maraka ili 180 miliona evra; tog novca nema i zato je Vlada Srpske dobila nalog da prestane plaćati dobavljače dok se taj iznos ne prikupi. Novac je uzeo od međunarodnih kreditora prije prošlih izbora. To je pravi razlog Dodikove nervoze, a koji je, kao i uvijek do sada, iskoristio da podigne tenzije – tvrdi Vukanović.

Slučaj “Derventa”

– Formalni je povod bila izjava bošnjačkih stranaka u FBiH o državnoj imovini, ali očigledno je da s tim ne smije izaći pred Skupštinu RS. Umjesto najava o nekakvoj samostalnosti, otcjepljenju, radikalnih koraka, na kraju su se našle samo dvije tačke, a to su zapravo izvještaji o odlukama koje smo prije usvojili, ako se ne računa ona da se jedan sudija iz Srpske povuče iz Ustavnog suda. Dakle, on je ponovno kapitulirao, povukao se kao kukavica, obična strina. Moram reći da je Milorada Dodika na najbolji način ogolio predsjednik Zoran Milanović i na tome mu hvala – dodaje on.

Opozicionar je objasnio i na šta tačno misli kada ovo kaže.

– U Srpskoj se bila digla velika bura prije manje od mjesec dana, kad je Milanović došao u Derventu uručiti ordenje i postrojiti 103. brigadu HVO. Naravno da su to svi smatrali jednom vrstom nacionalnog poniženja i udara, a Dodik se sklonio na Svetu goru. Odmah sam javno izjavio da Milanović to ne bi učinio da nije imao njegovu suglasnost. Dodik se prao da nema ništa s tim, ali nakon njegovog sramotnoga govora u Donjoj Gradini, jasenovačkom stratištu koje je pretvorio u političku pozornicu, spomenuo je i Milanovića. On mu je uzvratio da je Dodik bio taj koji mu je dao suglasnost. Zbog toga je Milanović poručio Dodiku da bude muško i da prizna, ali Dodik ćuti – objašnjava Vukanović.

Ni ovaj put Nebojša Vukanović nije mogao da odoli i ne prokomentariše Radovana Viškovića, a prije svega njegov skorašnji put u Kinu.

– Pa mi smo se već zadužili kod Kineza pod nekim čudnim okolnostima. Kao delegat u Narodnoj skupštini i lider opozicione stranke koja ima svoj klub, ja ne mogu dobiti odgovor na pitanje pod kojim smo se uslovima zadužili. Na osnovu toga mora se vratiti dvije milijarde maraka iskorištenih za gradnju autoputa Banjaluka – Prijedor. Isto tako su tajni uslovi pod kojima se Srpska zadužila kod jedne kineske banke za gradnju Hidroelektrane Dabar. To je dodatnih 400 i nešto miliona maraka. Sada premijer odlazi u Kinu i panično tamo traži novac – nastavlja on.

Pomoć Vučića

Vukanović je otkrio i šta misli o prijateljstvu Dodika i Vučića, pa priznao da li misli da će mu predsjednik Srpske pomoći.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Mislim da su veze između Dodika i Vučića neraskidive i vrlo bliske, a samo se povremeno za javnost izvede nekakva predstava kao da, eto, nisu u dobre. Često se radi o prećutnim dogovorima iza kulisa, i to na način da Dodik digne tenziju i Vučić dođe kao spasilac, vatrogasac. Ali kada je god Dodik bio u finansijskoj krizi, kao recimo 2016. godine, od Poštanske štedionice iz Srbije dobio je 60 miliona kredita. Vučić mu je pomogao i u kampanji, tvrdeći da ga Britanci žele skloniti. Ako Vučić bude imao signal iz međunarodne zajednice da se distancira od Dodika, ako mu on bude preveliki balast i zaprijeti da će ga povući sa sobom na dno, on će to učiniti – objašnjava Vukanović, a piše Slobodna Dalmacija.

Vukanović se osvrnuo i na dolazak Đokovića u Banjaluku na turnir Srpska open, ali i Dodikovu “simbiozu” sa Stanivukovićem.

– Moram reći da nisam imao ništa protiv Novaka i njegova dolaska, ali jesam da se potroši više od 50 miliona maraka za pripremu turnira s montažnim tribinama, koje se već uklanjaju. U toj je pljački učestvovao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je nekada bio velika nada opozicije, ali je napravio simbiozu i neformalnu koaliciju s Dodikom – tvrdi on.

Odnosi Čovića i Dodika

Vukanović je rekao i šta misli o naznakama da je moguće distanciranje Čovića i Dodika.

– Čović je tu najmudriji. Ono što on želi reći, a opasno je, poturi Dodika da mu bude neka vrsta portparola. Dodik tako govori o trećem hrvatskom entitetu, o položaju Hrvata, ponaša se kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog, a ne srpskog naroda, što Čoviću jako dobro odgovara. On je izmjenama koje je nametnuo Šmit nezaobilazan u formiranju i državne i federalne vlasti, što njegovu poziciju čini lagodnom. Upravo zbog pogrešne politike SDA, koja uporno Hrvatima nameće Željka Komšića za člana Predsjedništva, mobiliše Hrvate da glasaju za HDZ. Čović to odlično koristi, a s Dodikom sarađuje već 20 godina. Veze su preduboke, to je najčvršća koalicija u BiH. Čović je uvijek i insistirao na tome da mu Dodik bude partner, a ne mi iz opozicije u RS. Tako ga je spasavao u više navrata i oni će ostati i posljednji saveznici, samo što je Čović pravi diplomata i ne dopušta sebi gafove kao Dodik, iako ima priličnu imovinu i upetljan je u brojne afere – objašnjava Vukanović.

On smatra i da nema nikakve opasnosti od nereda, sukoba u BiH.

– Ne, apsolutno ne. Nažalost, mnogi u Sarajevu jedva čekaju da Dodik da neku bolesnu izjavu i oni udare tuk na utuk, dižu se tenzije. To se ponavlja već deset godina, ali morate shvatiti da ovdje neće biti nikakvih sukoba. Ovdje su i oružane snage i bezbjednosni sistem pod kontrolom EUFOR. Mi smo protektorat međunarodne zajednice. Neće biti nikakvih teških odluka, nego će se samo reciklirati stare – zaključio je Nebojša Vukanović.

srpskainfo.com

Komentar