Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Vukanović u OHR-u: Odustanite da namećete zakone koji idu na ruku Dodiku

– Dosta su nam stranci držali slovo, red je i da se njima skrene pažnja na odgovornost, stanje u kome se nalazimo i posledice negativne uloge dijela međunarodne zajednice. Prije svega apelovao sam na OHR da prenese poruku Kristijanu Šmitu da odustane od namjere da nameće zakone, koji bi izazvali haos u Republici Srpskoj i išle na ruku Dodiku, podigle tenzije i napravile haos u ionako turbulentnom trenutku.

Ovo je rekao Nebojša Vukanović, lider Pokreta za pravdu i mir, nakon što je danas posjetio OHR u Sarajevu, gdje je razgovarao sa Šmitovim saradnicima.

On je rekao da danas prvi put posjetio sjedište OHR-a i razgovarao sa šefovima Odsjeka za pravna i politička pitanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

“Gotovo sat vremena razgovarali smo vrlo otvoreno, a skrenuo sam pažnju na nekorektno ponašanje međunarodne zajednice, miješanje u unutrašnje stvari i izbore, prije svega krajnje nekorektno ponašanje Hrvatske i Mađarske, članica Evropske unije”, kazao je Vukanović.

“Međunarodna zajednica mora snositi odgovornost za postupke i stanje u BiH, posebno za stanje u pravosuđu. Istakao sam da nema legitimnih izbora u BiH bez skenera i štampača, te naglasio da se moraju prebrojati svi glasovi iz vreća iz Republike Srpske, posebno nivo Narodne skupštine Republike Srpske, i da se svi krivci za izbornu krađu moraju sankcionisati”, navodi Vukanović.

Predstavnici OHR-a su izrazili razumijevanje i čak prihvatili kritike i sugestije, te prenijeli poruku Kristijana Šmita, koji je otputovao u Njemačku, da želi razgovorati sa mnom i doći u Trebinje, ako nađem vremena.

Komentar