Grad Trebinje
Republika Srpska

Vukanović za Srpskainfo NAKON ZAHTJEVA ZA SMJENU Čubrilovića: Pokušavam da ih primoram da se vrate u okvire zakona

Narodna skupština Republike Srpske nikad nije bila na nižim granama. Kaže ovo za Srpskainfo narodni poslanik Kluba SDS Nebojša Vukanović.

Govoreći o zahtjevu koji je uputio za smjenu predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, a koji je danas odbijen skupštinskom većinom, Vukanović kaže da vlast radi šta hoće i kako hoće, pa između ostalog i zapošljava mimo konkursa.

– Narodna skupština nikada nije imala lošiji ugled, prije svega zbog načina na koji njome rukovodi Nedeljko Čubrilović i ponašanja vladajuće većine. Zapošljavanje nekog službenika bez konkursa je samo povod za ono što ja dugo vremena  govorim, a to je da Narodna skupština umjesto da bude kontrolni organ i najvažnija institucije iz koje proizilazi sva vlast kako je to po Ustavu, mi smo postali vreće za udaranje gdje dolazi Milorad Dodik da vrijeđa poslanike, usvajamo odluke, deklaracije, rezolucije, koje se nikada ne poštuju – kaže Vukanović.

On kaže da brojne odluke koje donosi Narodna skupština ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

– Takvim ponašanjem, gdje nas tjeraju da donosimo važne odluke, a da se te odluke stavljaju u ladicu, da se ne poštuju, i korišćenje NSRS za promociju jedne partije, oduzimanje riječi, kršenje prava, poslovnika, sprječavanje bilo kakve rasprave, to pokazuje da je Narodna skupština na najnižim granama i po parlamentarizmu – kaže Vukanović za Srpskainfo.

Pored činjenice da je Narodna skupština izgubila svoj dignitet, Vukanović ističe da je loš primjer poslala zapošljavanjem radnika mimo konkursa.

– Nedopsutivo je da se na ovakav način zapošljavaju službenici po partijskoj liniji, bez konkursa, koji još imaju ekscentrično ponašanje. Nedopsutivo je da se donose odluke, da poslanici glasaju, a onda da se te odluke ne poštuju. Jer, ako Narodna skupština ne poštuje svoje odluke i zakon, kako onda da to očekujemo od ostalih institucija i naroda – jasan je Vukanović.

Kaže da smo došli u stadijum gdje Vlada i ministri rade šta hoće, što pokazuje i nedavna odluka o izmjeni zakona kroz Narodnu skupštinu, kako bi Vlada RS mogla lakše i brže da se zadužuje.

– Mi poslanici nemamo nikakvu kontrolu izvršne vlasti što je nama ustavna dužnost. Zato sam zatražio Čubrilovićevu smjenu. Nažalost, oni imaju većinu da odbace taj moj zahtjev, ali ja bar pokušavam da ukažem na devijacije pritiskom javnosti, da ih primoram da se vrate u okvire ustava i zakona – kazao je Vukanović.

Podsjećamo da na dnevni red 17. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je počela danas, nije uvršten prijedlog odluke o razriješenju predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića, po hitnom postupku. Većina poslanika je bila protiv toga. Smjenu je tražio poslanik Nebojša Vukanović, a kao razlog je naveo zapošljavanje državnog službenika mimo zakona i utvrđenih procedura, te bez konkursa. Vukanović, naime, optužuje predsjednika NSRS da je u ovu instituciju zaposlio Đorđa Todorovića, na društvenim mrežama poznatijeg kao Todor Veliki ili Todor Obdareni. Vukanović je na sjednici rekao da već dugo vremena upozorava Čubrilovića da vodi dignitet Narodne skupštiune, jer iz nje proističke Vlada i kompletna vlast. Rekao je da „nema ništa potiv momka koji je zaposlen“ u NSRS, ali je naglasio da pravila zapošljavanja moraju da budu jednaka za sve.