Grad Trebinje
Trebinje

Za aerodrom u Trebinju neophodna saglasnost Savjeta ministara BiH

Da bi izgradnja aerodroma u Trebinju počela neophodno je da Savjet ministara BiH i Vlada Srbije potpišu memorandum o razumijevanju i saradnji, a nacrt tog dokumenta izradilo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, saznaje portal CAPITAL.

Izgradnja aerodroma u idućoj godini 

U Nacrtu memoranduma o saradnji navodi se da je izgradnja trasportne infrastrukture od ključnog značaja za ekonomski i društveni razvoj BiH i Srbije, te da da postoje čvrsta volja, nužni zahtjevi i veliki potencijali za saradnju u oblasti infrastrukturnih investicija između dvije zemlje.

„Strane su saglasne da se Memorandumom o razumijevanju i saradnji uspostavljaju osnovni principi buduće saradnje u cilju realizacije infrastrukturnog projekta „Izgradnja aerodroma Trebinje“ na principima uzajamno korisne saradnje uz poštovanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva“, istaknuto je u Nacrtu.

U tom dokumentu, koji bi trebalo da bude potpisan u Beogradu, navodi se da posebnu pažnju treba obratiti na stvaranje uslova za nesmetanju izgradnju i certifikaciju aerodroma u Trebinju, stvaranje uslova za odvijanje međunarodnog vazdužnog saobraćaja na aerodromu, regulisanje boravka i druga imigraciona pitanja za ključne kadrove u BiH, kao i stvaranje uslova za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi na aerodromu. 

Najavljeno je da bi gradnja aerodroma trebala da počne naredne godine na lokaciji 14 kilometara zapadno od centra Trebinja, u blizini mjesta Taleža. 

Aerodromom putem koncesije trebala bi da upravlja Srbija 30 ili 35 idućih godina.

Projekat radi Institut za građevinarstvo Banjaluka

Izgradnju aerodroma u Trebinju trebalo bi većinski da finansira Srbija, najavljeno je ranije, a za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije aerodroma izabran je Institut za građevinarstvo iz Banjaluke, koji se povezuje sa Slobodanom Stankovićem. On će za taj posao biti plaćen oko 1,1 milion KM. 

Priča stara 15 godina 

Podsjećanja radi, priča o izgradnji aerodroma u Trebinju počela je još 2006. godine, a sredinom naredne godine predstavljena je i studija opravdanosti koju je izradila jedna bečka agencija. Ta studija pokazala je da projekat izgradnje aerodroma ima svoju opravdanost, a već tada su se pojavile informacije da bi pista na tom aerodromu trebalo da bude duga tri kilometra, što je dovoljno za sve vrste letova.

Prema tadašnjim preliminarnim proračunima, u gradnju aerodroma trebalo bi uložiti oko 160 miliona evra u prvih deset godina, a te 2007. godine planirano je da prvi letovi sa Zubaca, kod Trebinja, budu u 2011. godini. Vlada RS u svrhu realizacije tog projekta osnovala je i Javno preduzeće “Aerodromi Trebinje”, koje je kasnije, zbog nerealizacije projekta, ugašeno.

CAPITAL: Bojana Ninković