Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Za četiri godine za paljevine automobila odgovaralo samo jedno maloljetno lice

Za paljevine automobila u Trebinju od 2018. godine do danas odgovaralo je samo lice inicijala P. B, koje je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bilo maloljetno. Na teret su mu stavljene četiri paljevine automobila iz 2018. godine. 

Iz Okružnog javnog tužilaštva (OJT) u Trebinju potvrdili su za “Direkt” da im je policija ranije podnijela izvještaj protiv dva lica, N. Š. i P.B.

“Radi se o četiri paljevine automobila. Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv oba lica u odvojenim postupcima, jer je jedan bio maloljetan u momentu izvršenja djela. On je proglašen krivim i izrečena mu je zavodska mjera upućivanja u vaspitno-popravni dom. N.Š. je presudom oslobođen optužbe za ova djela”, potvrdili su nam u Tužilaštvu. 

Takođe, u slučaju paljevine vozila bivšeg direktora Hidroelektrana na Trebišnjici Marka Mitrovića, policija je 2020. godine podnijela izvještaj OJT. U Tužilaštvu su naveli da je istraga u ovom slučaju obustavljena, jer nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni R.B. počinio ovo krivično djelo. 

Naglasili su da su ostali predmeti u radu i da se vode protiv nepoznatih počinilaca. 

Od prošlogodišnjih šest slučajeva paljevine automobila na području Trebinja, još nijedan nije rasvjetljen, ali je policija lani uspjela da Okružnom javnom tužilaštvu dostavi izvještaj o krivičnom djelu u dva slučaja, i to iz 2011. i 2020. godine.

Načelnik Policijske uprave (PU) Trebinje Siniša Laketa uvjerava da policija pod nadzorom OJT

intenzivno radi na rasvjetljavanju ovih djela te da će kada budu imali nove činjenice o tome obavijestiti javnost. 

Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje (U sredini) – Foto: Direkt

Prema podacima koje smo dobili iz PU Trebinje, od 2018. godine do danas nerasvjetljeno je još 11 krivičnih djela “oštećenje i oduzimanje tuđe stvari”, koja se u stvari odnose na paljevine automobila, dok su u osam ovih krivičnih djela podnijeli izvještaj OJT Trebinje. 

“Po statistici, rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 42 posto”, rekli su “Direktu” u PU Trebinje. 

Podsjećamo, prethodnih godina paljevine automobila su bile česta pojava u Trebinju, pa je zbog toga zasjedao i Forum za bezbjednost grada Trebinja, a gradska Skupština je odbila informaciju o stanju bezbjednosti u gradu, koja se našla pred odbornicima. 

Na rješavanje ovih slučajeva pozivali su i gradski zvaničnici, a na problem se osvrtao i ministar unustrašnjih poslova Dragan Lukač, koji je ranije, kako su mediji izvještavali, “sugerisao rukovodstvu Policijske uprave da posebnu pažnju i svoj rad usmjere na razrješenje takvih krivičnih djela, da ne bi postalo pravilo da ljudi koji imaju neki problem to rješavaju paljevinom vozila”.

Bezbjednosti u gradu u svojim izjavama dotakao se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je prošle godine u  Trebinju poručio da će oni koji su palili vozila imati manje sna nego do sada i da će javnosti uskoro biti saopšteni rezultati rada policije.

Istovremeno, policija je uvjeravala da je, prema njihovim parametrima, stanje bezbjednosti zadovoljavajuće. 

Samo prošle godine gorjela su auta Vladana Mastilovića, brata odbornika lokalnog SNSD-a Milutina Mastilovića, aktivistkinje SDS-a Sanje Deretić, zatim pripadnika Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Jova Asanovića te Zorana Vujovića. 

Prema podacima PU Trebinje, u prva tri mjeseca ove godine nije žabilježen nijedan slučaj paljevine automobila.

Direkt portal