Grad Trebinje
Republika Srpska

Za godinu dana iz Srpske otišlo 460 osnovaca

Tačno 460 osnovaca napustilo je školu u protekloj godini dana zbog odlaska u inostranstvo. Time je Srpska siromašnija za otprilike 25 odjeljenja, što se smatra većom školom.

Ovi poražavajući podaci sigurno bi bili još alarmantniji jer je riječ o godini u kojoj je zbog pandemije bilo ograničeno kretanje.

Zavod za statistiku Republike Srpske je izvjestio da je od 1. septembra 2019. godine do 31. avgusta prošle godine školovanje napustilo 460 osnovaca, а među njima najviše ima đaka nižih razreda. Od prvog do petog razreda školovanje u Republici Srpskoj je napustilo 276 djece, koje su roditelji poveli sa sobom u inostranstvo.

Godinu ranije je po ovom osnovu školovanje u Srpskoj prekinulo 558 оsnovaca, a u proteklih šest godina siromašniji smo za čak 2.703 djece koja sada pohađaju nastavu u nekoj od stranih zemalja.

–  Sve znam. Podaci su žalosni. Odlaze kompletne porodice i to svi znaju. Kolega iz Prijedora mi je rekao da je iz njegovog razreda prošle godine troje đaka napustilo školovanje jer ih roditelji vode vani, uglavnom u Njemačku – kaže za Srpskainfo Dragan Gnajtić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.