Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Za kupovinu akcija HET-a zainteresovana i Federacija BiH

Vlada Federacije BiH uputila je pismo preporuke dvema elektroprivredama u tom entitetu da i one učestvuju u postupku dokapitalizaciji Hidroelektrana na Trebišnjici (HET).

Vlada Federacije BiH je dala ovakvu preporuku posle objavljivanja vesti da „Elektroprivreda Srbije“ kupuje akcije preduzeća HET-a, što bi bio početak privatizacije Elektroprvrede Republike Srpske (ERS), čiji je HET deo.

Vlada Federacije BiH smatra „Elektroprivreda BiH“ Sarajevo i „Elektroprivreda HZ HB“ Mostar mogu da učestvuju u ovoj dokapitalizaciji.

„Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada Federacije BiH ne može kupovati deonice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja, u kome se Vlada FBiH uvek zalagala za obezbeđenje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavićemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine“, izjavio je federalni premijer Fadi Novalić.

Banjalučki portal Capital juče je objavio da se HET dokapitalizuje emisijom deonica u vrednosti od čak 435 miliona konvertibilnih maraka (223 miliona evra), što iznosi 50 miliona KM (25,6 miliona evra) više od trenutne ukupne vrednosti kapitala društva.

Finansijski stručnjaci su istakli da ovakav potez predstavlja privatizaciju HET-a, jer će se na ovaj način promeniti vlasnička struktura.

Predsednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je potpuno neprihvatljiva privatizacija Elektroprivrede RS ili nekog njenog dela.

„To su strateška pitanja za Republiku Srpsku i nikakva promena vlasničkog udela ne sme da se desi ‘na mala vrata’“, izjavio je Šarović.

On je istakao da je ponuda Elektroprivrede RS jedno od najvažnijih pitanja, zbog čega će narednih dana pomno pratiti šta će se desiti i da li će se ove najave obistiniti, da bi preduzeli odgovarajuće aktivnosti.

Prema njegovim rečima, dokapitalizacija, na način kako se najavljuje, prodajom akcija na banjalučkoj berzi, u suštini je privatizacija energetskog sektora Republike Srpske.

„Privatizacija znači preuzimanje kontrole nad ključnim resursom Republike Srpske, što bi, ako se ova predviđanja obistine, značilo direktno odustajanje od ranije politike Republike Srpske, da se ovaj najvažniji resurs ne prodaje, odnosno da mora ostati u vlasništvu Republike Srpske“, naglasio je Šarović.

Bilo koji potez, ako ga povuče Vlada RS ili se neke druge institucije, rekao je on, u vezi dokapitalizacije i promene vlasničke strukture, mora biti predmet rasprave u Narodnoj skupštini RS.