Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Za ulazak u Hrvatsku iz BiH plaćaće se sedam eura, evo što će biti s onima koji rade u Dubrovniku

Građani BiH uskoro bi mogli plaćati za svaki ulazak u Evropsku uniju pa tako i Hrvatsku. Sistem Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebao biti pušten iduće godine što će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku. Stanovnici BiH prije putovanja u EU morat će popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura. 

Na službenoj stranici EU-a u BiH navode da će putnici morati ispuniti internet obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije.  Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, nivoa pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnosioci zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina moraće elektronski platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu.

Dubrovački dnevnik pitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova hoće li se to primijenjivati i na Hrvate iz BiH, ali i osobe iz BiH koje rade u Dubrovniku i svakodnevno putuju. 

“Vezano uz Vaš upit vezan uz prijavu za hrvatski ETIAS od trenutka kada bude uveden, obavještavamo Vas kako će se prema osobama dvojnog državljanstva (primjer EU i BiH) postupati ovisno o tome koju će putovnicu predočiti prilikom provođenja granične kontrole.

Također Vas obavještavamo kako državljani trećih zemalja koji rade u Hrvatskoj i svakodnevno putuju na rad iz treće zemlje predstavljaju iznimku na koju se ne primjenjuje obveza i to zbog uvažavanja prava na mobilnost u skladu s Direktivom 2014/66/EU ili Direktivom (EU) 2016/801 Europskog parlamenta i Vijeća. Uz ostale izuzetke navedene Uredbom ETIAS svakako je potrebno istaknuti i nositelje pograničnih propusnica koji također ne podliježu registraciji,” stoji u odgovoru MUP-a. 

Dubrovački dnevnik