Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Žene mijenjaju ponašanje da bi izbjegle uznemiravanje

Žene su češće od muškaraca izložene seksualnom uznemiravanju i često mijenjaju ponašanje kako bi izbjegle rizike u svom svakodnevnom životu, pokazalo je novo istraživanje koje je obuhvatilo blizu 35.000 osoba u zemljama EU, javlja “Juronjuz”.

Zapanjujućih 83 odsto žena u dobi između 16 i 39 godina će promijeniti način i cilj kretanja ili ograničiti osobe sa kojima provode vrijeme kako bi izbjegle nasilje i uznemiravanje, ograničavajući sopstvene slobode da se zaštite, navodi se u istraživanju kriminala Agencije EU za fundamentalne prava (FRA).

Oko 39 odsto žena u ovoj starosnoj grupi stalno mijenja svoje ponašanje iz straha od napada ili uznemiravanja. Otprilike 41 odsto žena bar ponekad izbjegava da bude nasamo sa nekim koga poznaje, iz straha od napada ili uznemiravanja, u poređenju sa 25 odsto muškaraca, pokazalo je istraživanje.

Povrh toga, u godini prije ankete više od svake četvrte žene bile su žrtve uznemirivanja.

Ovo sveukupno istraživanje, objavljeno u februaru, o stavovima i pogledu građana EU na kriminal takođe otkriva da je vjerovatnije da su muškarci počinioci nasilja i žrtve. Ali, iako su muškarci češće žrtve fizičkog nasilja nego žene, žene su češće izložene nasilju seksualne prirode.

Ovo odražava zabrinjavajuće trendove drugih studija i anketa, kao što je slučaj da su žene češće od muškaraca žrtve nasilja od članova porodice, a rjeđe od muškaraca prijavljuju incidente.

Agencija EU za osnovna prava poziva na Međunarodni dan žena da države članice osnaže žene da prijavljuju incidente kako bi bolje zaštitile građane od nasilja i uznemiravanja.

U međuvremenu, tokom pandemije povećan je broj poziva žena preko SOS linija zbog porodičnog nasilja.

SRNA

Povezane vijesti

“U javnom sektoru VIŠE UCJENA nego kod privatnika” Zakon o mobingu uskoro pred narodnim poslanicima

admin

Mobing

admin