Grad Trebinje
Republika Srpska

Zajednička izjava UN, OEBS, Savjeta Evrope i EU: Kriminalizacija klevete je veliki korak unazad za Republiku Srpsku

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, Misija OEBS u BiH, Kancelarija Savjeta Evrope u Sarajevu i Evropska unija u BiH izdali su zajedničko saopštenje u kojem izražavaju, kako se navodi, izuzetnu zabrinuti zbog činjenice da je Narodna skupština Republike Srpske danas ponovo kriminalizovala klevetu.

Sloboda izražavanja je osnovno pravo i osnovna evropska vrijednost. Ovaj korak je protivan međunarodnim obavezama BiH u oblasti ljudskih prava, te nije u skladu sa evropskim putem Bosne i Hercegovine niti sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a posebno ključnim prioritetom 11 o povoljnom okruženju za civilno društvo i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja, navodi se u saopštenju.

– Tamo gdje postoje krivični zakoni o kleveti, oni rizikuju da budu zloupotrebljeni protiv novinara, branitelja ljudskih prava i drugih aktera civilnog društva za obavljanje svoje legitimne uloge da istražuju i informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, što je od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog demokratskog društva. Izmjene i dopune su nepoželjan i neosporno veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava i narušavaju efikasno funkcionisanje demokratije u Republici Srpskoj – ističe se u saopštenju.

Takođe, iz navedenih organizacija podsjećaju i na preporuke koje su dali tijela Ujedinjenih nacija, OEBS i Savjeta Evrope i mehanizmi za ljudska prava, a koji su pozvali vlasti Republike Srpske da ne kriminalizuju klevetu ponovo, nego da, umjesto toga, rješavaju pitanja klevete kroz poboljšanu medijsku regulativu i zaštitu u okviru građanskog prava.

– Podsjećamo i na slične apele organizacija civilnog društva, uključujući i novinarska udruženja. Nastavićemo pružati punu podršku svakoj konstruktivnoj i sadržajnoj diskusiji ili procesu o tome kako dalje uskladiti zakonodavstvo u cijeloj Bosni i Hercegovini sa međunarodnim standardima ljudskih prava na koje je država zakonski obavezana.Takođe ćemo nastaviti sa aktivnom podrškom važnom radu odgovornih i nezavisnih medijskih aktera i organizacija u Republici Srpskoj i šire – navodi se u saopštenju.

Komentar