Grad Trebinje
Republika Srpska

Zakon o ćirilici ostao mrtvo slovo na papiru (Video)

Srpski jezik i pismo ćirilica nikada kroz istoriju nisu bili u težem položaju, kao danas. Do koje mjere su poljuljani temelji srpskog nacionalnog identiteta, jasno pokazuje činjenica da se zakonskim aktom moraju spašavati.

“Zakon o zašititi ćirilice usvojen je u NSRS još 15.09.2021. godine i do danas nije dao očekivane rezultate. Ćirilica je izuzetno važna zato što je dio nacionalnog identiteta pored srpskog jezika. Vrlo je važno njegovati svoje pismo, jer ako nestane pisma i jezika nestaće i nas. “, kaže za BN Željka Mlađenović, autor knjige “Ćirilicom pišem”.

Hoćemo li štititi temelje nacionalnog identiteta, ili ne, izbor je na svakom pojedincu.

Zakonom je obavezna službena upotrebe jezika i pisma, a za pravna lica koja krše odredbe propisane su novčane kazne do 5.000 maraka.

Jelena Trivić, navodi da ovaj zakon, možda može  natjerati službenike u sudu da rješenja, presude, bilo koje druge akte počnu da kucaju na ćirilici, što bi bio jedan od pomaka tog zakona.

“Ne treba odbaciti ni mogućnost da će se usporiti proces izbacivanja ćirilice iz javnog prostora, ali ne mislim da se to može desiti preko noći.”, izjavila je Trvićeva.

Svaki je zakon mrtvo slovo na papiru, ukoliko ne počne dosljedno da se primjenjuje, smatra struka.

“Danas se nekorišćenje ćirilice pravda time da su veliki uticaj učinile društvene mreže, internet, ja baš mislim da to nije tako, jer savremene tehnologije pružaju mogućnost da se koristi ćirilica na svakom koraku i u svakom trenutku.” pojašnjava Mlađenovićeva.

Ćirilica je jedino srpsko pismo, latinica je samo pismo srpskoga jezika, budući da se srpskim jezikom ne služe samo Srbi nego i drugi narodi koji su srpski jezik preimenovali i pišu ga gotovo isključivo latinicom, objašnjavaju upućeni.

Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma samo je inicijator za druge poteze koje društvo mora preduzeti, počev od boljeg statusa srpskog jezika u obrazovnom sistemu. Potrebno nam je ćirilično okruženje u svim sferama društevnog života, jer jedino tako možemo sačuvati temelje nacionalnog identiteta.

Komentar