Grad Trebinje
Trebinje

Zaslužnim pojedincima uručena gradska priznanja (Foto)

Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu obilježen je danas svečanom sjednicom Skupštine grada na kojoj su zaslužnim pojedincima uručena gradska priznanja.
Na današnji dan 1918. godine 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske umarširao je u Trebinje donijevši slobodu nakon viševjekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.

Obraćajući se na svečanoj sjednici, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je Veliki rat sa svim svojim moralnim i ideološkim vertikalama pao u sjenu Drugog svjetskog rata, pa se tako u kolektivnoj memoriji naroda, ali i u nauci, javio “prazan prostor”.

On je rekao da nikad nije utvrđen tačan broj žrtava u zloglasnim logorima od Trebinja preko Doboja, Đera i Arada, kao ni tačan broj poginulih na raznim frontovima, kao i da se malo zna da je i u Trebinju postojao logor za Srbe, pretežno Trebinjce i Bilećane.

Ćurić je naveo da žrtva svih onih koji su od 1914. do 1996. godine dali živote za slobodu Trebinja, obavezuje sve da grade mnogo bogatiji i lješi život u ovom gradu.

“To je njihov zavjet, a naša obaveza”, naveo je Ćurić.

On je naglasio da je došlo vrijeme da u Trebinju bude osnovan istorijski institut, jer je ovaj grad mjesto duge i bogate istorije, a tome doprinosi i njegov geografski položaj, pogotovo blizina najvažnijih arhivskih ustanova neophodnih za naučnu djelatnost instituta.

Čestitku povodom Dana oslobođenja Trebinja, uputio je i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, koji je istakao da ova dva grada povezuje i ovaj bitan događaj, kada ih je srpska vojska prije 102 godine oslobodila od okupacije.

“Samo narod koji poznaje i prihvata svoju prošlost ima zdrave temelje da ide naprijed u bolju budućnost. Vaš grad je odličan dokaz za to. Ono što ste uspjeli da postignete kada je u pitanju razvoj Trebinja predstavlja primjer dobre prakse za sve slične gradove u regionu”, naveo je Katić.

Na sjednici su zaslužnim pojedincima uručena gradska priznanja za 2020. godinu, a ovogodišnji dobitnici “Povelje Grada Trebinja” su Akademija likovnih umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje, dok će “Zahvalnica Grada Trebinja” biti dodijeljena Udruženju porodica sa problemom steriliteta “Bebe”.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković zahvalio se svima koji su svojim nemjerljivim naporom, odgovornim stručnim i posvećenim radom učinili da Akademija i Fakultet za proizvodnju i menadžment budu ponos grada, ističući da je sa njima Trebinje važan dio akademske univerzitetske zajednice.

Doktor Lilijen Kovač, koja se u ime Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” zahvalila na priznjanju, istakla je da je ovo priznanje podrška istrajnosti u njihovom radu, dokaz da su na pravom putu, ali i podsticaj da idu dalje kako bi Trebinje bilo bogatije za nove stanovnike.

Ona je podsjetila da udruženje obilježilo deset godina postojanja, da ima članstvo od 250 porodica iz Istočne Hercegovine, a rođeno je 138 beba.

Delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položile su cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima svih oslobodilačkih ratova.

SRNA