Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Zašto su preskupi lijekovi u Republici Srpskoj? (Video)

Smanjiti ili ukinuti PDV na lijekove, poručuju iz Fondova zdravstvenog osiguranja na nivou BiH. Uputili su i zvaničnu inicijativu za smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove Savjetu ministara krajem juna ove godine.

Kada bi se na lijekove plaćalo 5% umjesto sadašnjih 17% PDV-a, godišnja ušteda bi bila 20 miliona KM, izračunali su u Fondu zdravstvenog osiguranja. Zato traže da se inicijativa, koju su zajedno sa fondovima Federacije BiH i Brčko Distrikta, uputili Savjetu ministara, što hitnije razmatra. Pitali smo premijera Srpske ima li šanse da ova inicijativa zaživi?

“Mi još bismo dobili tu inicijativu čuo sam iz medija,to nije naša nadležnost nego zajedničkih institucija i onog momenta kad budemo imali to u pisanom obliku mi ćemo razmatrati i nemam ništa protiv da to uputimo onom ko tu odluku može donijeti”,kaže Radovan Višković, premijer RS.

Ko odluku može donijeti, nisu nam ni u resornim ministarstvima jasno rekli. Kao što je kod nas običaj, svako lopticu prebacuje na nekog drugog. U ovom slučaju, na Upravu za indirektno oporezivanje i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

“Više to nije ni životno ni bilo koje drugo pitanje nego postaje tema političara i dijelova ljudi u političkom Sarajevu i dolazimo do uslovljavanja i oko lijekova se mora voditi rasprava na nivou oba entiteta” smatra Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS.

“Inicijative su stvar oko koje treba da se sjedne i razgovara ali svaka inicijativa po pitanju PDV i umanjenja PDV traži i određenu nadoknadu svega toga odnosno da ukoliko bi se smanjio PDV na lijekove da se poveća na luksuznu robu kako bi omjer uplate u budžet bio isti”,ističe Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Najviše PDV-a plati se na najskuplje lijekove. Među njima na one za rijetke bolesti. Da li bi smanjenje PDV značilo i jeftinije lijekove u Srpskoj?

“Ne da neće biti jeftiniji nego će biti skuplji od 30% do 150 posto. Dobar je potez ali nije se zadrlo u ukupan promet. Konkretno,mnogo je lakše da FZO uputi Vladi zahtjev da se smanje marže na lijekove veleprodajne maloprodajne marže. To sve možemo sami uraditi a ne radimo, zašto ne radimo zato što postoje lanci veleprodaja i apoteka koji imaju političku pozadinu i zbog toga se ne dira u finansijski dio tih apoteka”,ističe Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja (NF).

U regionu, stopa PDV-a za lijekove je diferencijalna i iznosi od pet odsto u Hrvatskoj i Makedoniji do deset odsto u Srbiji. Iako su kod nas lijekovi skuplji čak i od evropskih, očigledno da ovde nekome nije u interesu ni smanjenje akciza na gorivo, a čini se ni smanjenje stope PDV-a na lijekove, smatraju u opoziciji. 

“Kod nas farmaceutski sistem jedva opstaje i oni uvode nove zakone koji ko zna kome odgovaraju nekom lancu apoteka gdje su oni vlasnici porodično ili kako već. Od zdravstva do apotekarske industrije do IT sektora samo se misli na interese pojedinaca”,kaže Maja Dragojević Stojić, poslanik SDS-a u NSRS.

“Sa svim može da se trguje i sve može da se izlobira samo je u pitanju koliki je njihov inters tu. Interes za prava građana i bolji život mora da bude tu u svakom trenutku tako da ako ima volje sigurno će naći načina ali je to do njih da li će da se okrenu stvarnim problemima građana RS, ističe Mirna Savić Banjac, poslanik PDP u NSRS.

BiH je jedina zemlja u okruženju koja ima samo jednu standardnu poresku stopu koja se primjenjuje na sve proizvode uključujući i lijekove. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja poručuju da,ukoliko nije moguće smanjenje stope PDV-a na lijekove,onda je potrebno pronaći način da se sredstva uplaćena od PDV-a na lijekove od strane zdravstvenih ustanova i Fonda, vrate u sistem zdravstva.

BN

Komentar