Grad Trebinje
Trebinje

Zatler obišao stazu u Trebinju obnovljenu novcem EU

 Johan Zatler, šef Kancelarije EU u BiH, juče je posjetio biciklističku i pješačku stazu u Trebinju obnovljenu sredstvima EU i zajedno sa članovima Biciklističkog kluba Vučiji zub i mladim evropskim ambasadorima testirao ju je da bi promovisao prirodne ljepote BiH.

Biciklističko-pješačka staza dužine 15 kilometara koja ide od Trebinja do Jazine (bivša uskotračna pruga Ćiro) i prolazi pored veličanstvenih rijeka Sušice i Trebišnjice, obnovljena je u okviru projekta „ReTrail“ koji finansira EU.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU, podrška EU je uključivala i renoviranje biciklističkih i pješačkih staza u Trebinju sa odgovarajućom signalizacijom i opremom, jačanje kapaciteta lokalnih turističkih operatera, uspostavljanje sveobuhvatne platforme za turističku promociju i online rezervacije putovanja i aktivnosti.

Za realizaciju ovog projekta EU je obezbijedila ukupno 136.000 evra bespovratnih sredstava.

“EU i njene zemlje članice su najvjerniji partner i investitor u BiH i drago mi je da smo zajedno sa mladim evropskim ambasadorima i Biciklističkim klubom Vučiji zub imali priliku iz prve ruke iskusiti rezultate podrške EU u sektoru turizma. BiH je nevjerovatno lijepa zemlja, a strateško ulaganje u održivi turizam može pomoći u očuvanju bogatstva zemlje za buduće generacije, ali i stvaranje prihoda, radnih mjesta i ekonomskog razvoja”, rekao je Zatler.

Kako je saopšteno, ovaj projekat je jedan od 16 novih projekata u cijeloj BiH koje EU finansira u okviru “EU4Business” i “EU4BusinessRecovery” programa s ciljem stvaranja novih turističkih sadržaja i pružanja podrške lokalnim turističkim kompanijama da ublaže posljedice pandemije.

“Podrška uključuje projekte održivog turizma u Prijedoru, Bihaću, Šamcu, Zavidovićima, Maglaju, Žepču, Sarajevu, Vogošći, Ilijašu, Konjicu, Mostaru, Trebinju, Mrkonjić Gradu, Šipovu, Ribniku, Istočnom Sarajevu, Palama, Sokocu, Stocu, Ravnom, Čapljini i Mostaru”, istaknuto je.

Takođe, kako je istaknuto, EU ulaže u zeleni turizam u BiH, a kroz program “EU4BusinessRecovery” podržano je pet lokacija za proces zelene sertifikacije kako bi se sačuvala njihova prirodna ljepota.

EU4BussinessRecovery” projekat vrijedan je 13,7 miliona evra, a ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom kovida-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektoru proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i na preduzetnike i poljoprivrednike. Projektom je osiguran kontinuitet poslovanja u 150 kompanija, zadržano više od hiljadu radnih mjesta i uspostavljeno najmanje stotinu inovativnih startapa, kako bi se očuvala postojeća i osigurala nova radna mjesta.

Pratite nas i putem Vibera

Komentar