Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

ZATRAŽENA OSTAVKA ŠMITA Za danas najavljen nastavak protesta bez političara

Građani koji su se okupili ispred ispred zgrade OHR u Sarajevu zatražili su ostavku Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, i najavili da će protest nastaviti danas, ali bez političara.

Građani, okupljeni na protestu protiv najavljenih odluka Šmita o izmjeni Ustava Federacije BiH (FBiH) i Izbornog zakona BiH, zatražili su da se o mogućnosti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH zvanično oglase Ambasade SAD i Velike Britanije i poručili Šmitu da ovakav zakon sprovodi u Njemačkoj.

Okupljeni su pozvali Šmita da im se obrati.

Portal Kliks prenosi da su među više hiljada građana bili i politički lideri iz FBiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik SDP Nermin Nikšić, SBB Fahrudin Radončić i drugi.

Veliki broj policajaca je žičanim ogradama obezbjeđivao prilaz zgradi OHR.

Protesti su organizovani protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH u obliku koji bi, smatraju, “donio nove unutrašnje probleme u BiH, kreirao nove diskriminacije i koristio jedino interesima HDZ”.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je ranije danas na konferenciji za medije da je razgovarao sa Kristijanom Šmitom i upozorio ga da se ne upušta u nametanje izmjena Izbornog zakona BiH.

Komentar