Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

ZAVRŠENA SJEDNICA Džaferović očekuje da visoki predstavnik smijeni Dodika

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva BIH na koju je došao i Milorad Dodik, srpski član ove institucije BiH.

Nakon što je sjednica završena, novinarima se obratio Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je rekao da je Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda i protiv  tačaka koje se odnose na vanjsku politiku i odbranu.

“Radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva BiH. Nismo mogli rješiti ni  proces davanja agremana ambasdadorima koje su druge države imenovale, tako da je ugrožena stabilnost BiH. Osim što je blokada, to je i zloupotreba jer niko od nas nije biran da se tako ponašamo nego da izvršavamo svoja ustavna rješenja. Sad smo  u situaciji kada treba da reagira međunarodni mehanizam, jer sad smo u blokadi. Mislim da je put da se svi u BiH  pridržavamao postojećih rješenja, da ne uzimamo od Dejtona samo što nam odgovara, jer dovodimo u pitanje i entitete”, rekao je Džaferović i poručio da svi dobro paze na ravnotežu jer onaj ko je remeti biće u poziciji da ugrozi ono za što se bori.

Poručio je da je visoki predstavnik Kristijan Šmit legalan i legitiman i oko toga nema rasprave.

“Tu temu nameću oni koji bi da nema visokog predstavnika u BiH. To žele oni koji blokiraju državu i koji žele realizirati svoje antidejtonske poklitike”, rekao je Džaferović.