Grad Trebinje
Republika Srpska

Zaživio šverc zaraženim svinjama po Hercegovini

Svinje zaražene afričkom kugom nelegalno su prevožene i prodavane na području Hercegovine. Zaražene svinje su pronađene na području Nevesinja, Bileće, Gacka, Ljubinja i Berkovića, a šverc se odvijao u toku noći. Svinje su pronađene u ukupno 24 domaćinstva.

“Pronašli smo određen broj svinja i kod većine je potvrđena afrička kuga. Mogu da najavim da će sva lica koja su odgovorna za nelegalnu trgovinu zaraženim životinjama biti kažnjena” rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Minić naglašava da je resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa zemljama okruženja, sa ciljem što efikasnije borbe sa afričkim kugom svinja, a jedna od mjera koja će stupiti na snagu jeste obavezno markiranje životinja.

“Sve veterinarske organizacije će do 15. novembera imati obavezu popisa životinja. Oni koji to ne učine do tada, neće imati pravo na odštetu zbog zaraženih svinja“, rekao je Minić.

Prilikom transporta svinja, saopšteno je iz ministarstva, prevoznici moraju imati uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja, a u slučaju da inspekcija utvrdi suprotno, počinioci mogu biti kažnjeni sa 500 do čak 9.000 maraka.

(BN)

Komentar