Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Zbog inflacije i silnih poskupljenja hrane: Za prazničnu trpezu trebaće do 600 KM

Mnogi neće imati mogućnost da imaju obiteljski sto kakav dolikuje praznicima, kaže Musić

Zbog silnih poskupljenja hrane brojne porodice će za predstojeće praznike imati siromašniju trpezu nego lani. Tako će, prema dosadašnjim izračunima udruženja za zaštitu potrošača u BiH, za skromniju trpezu biti potrebno najmanje 300 KM, a za onu konkretniju i 600 KM, što je polovina prosječne plate u FBiH.

Iako mnogi štede tokom godine upravo za predstojeće praznike, ipak, mnogi nisu u takvoj situaciji, pa će biti prisiljeni kupovinu obaviti na rate ili se zadužiti.

Potrošačka korpa

Prema riječima Marina Bage, predsjednika Udruženja „Futura“, kada se zna da je potrošačka korpa gotovo 3.000 KM i da se samo na hranu izdvaja više od 43 posto tog iznosa, onda je jasno da brojne porodice nemaju dovoljno sredstava za prehranu na mjesečnom nivou.

– Sigurno će mnogima nedostajati sredstava za blagdane, pogotovo kada se zna kakve su cijene u trgovinama – rekao nam je Bago.

Zbog činjenice da su bh. građani odani svojoj tradiciji, mnogi se ne misle odreći klasične blagdanske trpeze, na kojoj su neizostavni pečenje od raznih vrsta mesa, riba, sarma, razne vrste salata, peciva, meza sa suhomesnatim i mliječnim proizvodima, suhi kolači, torte i slično.

Građani s najnižim primanjima i penzioneri u iščekivanju su akcija u trgovinama, a pogotovo onih koje se odnose na „zaključane cijene“. Ta akcija, koju su pokrenuli u Ministarstvu trgovine FBiH, u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH i drugim akterima, trebala bi startati od 15. decembra.

Prosječna plata

– Mnogima u ovoj situaciji nije lako. Građani koji imaju prosječnu plaću teško žive i ne mogu izmiriti sve obaveze, a zamislite onda kako je penzionerima. Nažalost, 75 posto penzionera ima najnižu mirovinu i mnogi od njih neće imati mogućnost da imaju obiteljski sto kakav dolikuje blagdanima. A predstojeći blagdani, pogotovo Božić, blagdani su kada se radujemo. Međutim, radost ne može biti za onoga koji sebi ne može priuštiti blagdansku trpezu. Nažalost, takvo nam je stanje – komentarisao nam je Augustin Musić, predsjednik Saveza penzionera Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Musić: 75 posto penzionera ima najnižu mirovinu. Facebook

Zaključane cijene

U RS je od oktobra na snazi akcija „Društveno odgovorni“, u okviru koje su snižene cijene za 50 proizvoda. „Zaključane cijene“ u FBiH će u velikim maloprodajnim objektima imati više od 40 artikala, a u manjim više od 20. Te cijene će se odnositi na prehrambene, ali i druge artikle.

Dnevni Avaz

Pratite nas i putem Vibera

Komentar