Grad Trebinje
Video Trebinje

Zelene loptice privlače pažnju Trebinjaca (Video)

Zelene loptice slične onim teniskim svake jeseni kada padnu sa drveta Trebinjcima privuku posebnu pažnju. Svi su ih vidjeli ali malo ko zna šta je to i kako se zove.

Ima ih u gradskom parku ali i na šetalištu pored Trebišnjice.

Ubrali smo ih, pozvali stručnjake iz gradskog zelenila i saznali sve.

U pitanju je plod Maklure, listopadnog drveta iz porodice dudova odnosno murvi. Ovakvih stabala u Trebinju ima nekoliko a dva su u samom centru grada.

Plod maklure nije jestiv, krošnje su guste i razgranate, stablo raste i do 15 metara a list je sjajno zeleni. Maklura je otporna a u Trebinje je stigla iz daleka.

“Maklura je porijeklom iz Sjeverne Amerike, ima jaku moć pa dobbro podnosi orezivanje zato se vrlo često koristi kao živa ograda. To je dvodoma biljka što  znači da su posebno muška posebno ženska stabla. U oktobru sazrijevaju ti plodovi koji su posebno zanimljivi”, kaže Sanja Vujičić, šef u Gradskom zelenu Trebinje.

Makluru još zovu drvo-mozak, konjska jabuka, adamova jabuka ili zmijsko mlijeko. Dok je na jugu Srpske Maklura samo ukras u Americi je koriste kao vjetrozaštitni pojas, a Indijanci su od nje pravili lukove.

Bojan Nosović/ATV

Komentar