Grad Trebinje
Region

Zet Viktora Orbana kupio 11 poslovnih zgrada u Beogradu

Diofa fand menadžment (Diofa Fund Management) kupio je nekoliko poslovnih zgrada u Novom Beogradu, a ovaj fond deo je grupacije koju predvodi zet mađarskog premijera Viktora Orbana – Ištvan Tiborc.

U saopštenju koje je medijima dostavila konsultantska kompanija za nekretnine CBRE SEE, navodi se da je prodajom bilo obuhvaćeno 11 objekata premium klase, površine veće od 122.000 kvadrata, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue kao i poslovna zgrada House.

Uroš Grujić , direktor odeljenja Investment Properties za tržište Jugoistočne Evrope u CBRE-u, u saopštenju je naveo:

“U pitanju je najveća pojedinačna transakcija kako u Srbiji tako i na tržištu jugoistočne Evrope, a posebno mi je drago što smo po drugi put bili savetnik u transakciji ovog impresivnog portfolija poslovnih objekata, čime smo pozicionirali CBRE kao apsolutnog lidera u oblasti savetovanja na polju tržišta kapitala. Ova instrumentalna transakcija još jednom je pokazala da je naše tržište i dalje atraktivno i likvidno, ukazujući na potencijal daljeg rasta investicionog tržišta.”

Diofa fond se navodi kao deo BDPST grupe koju vodi Ištvan Tiborc.

N1/Marina Pupavac

Na sajtu grupe navodi se i da su 2022. ušli u logistički sektor preko kompanije Waberer‘s. Ta kompanija je u oktobru prošle godine objavila da je preuzela većinski udeo u srpskom distributeru MD International.

Prema ranijim izveštajima medija, Diofa je dogovor o kupovini poslovnih zgrada postigla pre nekoliko meseci sa Indotek grupom, koja je prethodno taj portfolio kupila od GTC-a. Indotek je takođe mađarska kompanija.

N1/Marina Pupavac

Prema navodima mađarskih medija, osnivač Indoteka Daniel Jelinek i Ištvan Tiborc godinama poslovno sarađuju.

Inače, većinski vlasnik Diofa fand menadžmenta je Granit banka, koja je deo grupe Ištvana Tiborca.

Tiborca je Forbes svrstao prethodnih godina među prvih 40 najbogatijih Mađara, kao i najuticajnijih, a otkako je 2013. oženio Orbanovu kćerku, počeo je i njegov uspon na biznis sceni.

N1/Marina Pupavac

Mediji su prenosili da je pre nego što je Orban postao premijer vodio kompaniju za rasvetu sa skromnim prihodima. Potom je pre devet godina kompanija Elios Inovativ od države dobila posao za ugradnju LED rasvete, a kako se navodilo, taj posao se na kraju ispostavio 65 odsto skupljim od tržišnih cena.

I nemački Špigl je svojevremeno pisao da je Orbanov zet upleten u nepravilnosti vezane za promene javne rasvete u mađarskim gradovima.

Orbanov zet napustio je firmu aprila 2015. godine, odnosno prodao svoj udeo nakon što je Evropska kancelarija za borbu protiv korupcije (OLAF) započela istragu o 35 projekata za ulično osvetljenje u Mađarskoj.

Nakon toga Orbanov zet i ćerka oprobali su se i u sektoru nekretnina.

Forbes Srbija

Komentar