Republika Srpska

“ZVANIČNO I BEZ DILEME” Trivićeva ističe da je Srpska dvostruko zaduženija od FBiH


I dok nas vlast uvjerava kako čini sve da poboljša ekonomski standard naroda u Republici Srpskoj, zvanični i potpuno uporedivi podaci javnog duga po entitetima pokazuju da smo ravno dvostruko zaduženiji od Federacije BiH.

oručila je ovo potpredsjednica PDP i narodna poslanica, Jelena Trivić koja ističe da je u dokumentu koje objavljuje Ministarstvo finansija i trezora BiH prikazan ukupan dug BiH, ali i dugovi po entitetima.

Ovaj dokument, kako kaže ona, sastavlja se na bazi podataka koje Ministarstvu finansija BiH dostavljaju entitetska ministarstva.

– Javni ukupan dug Republike Srpske zaključno sa 30.6.2021. godine iznosi 6 milijardi i 388 miliona, dok javni ukupan dug FBiH iznosi 6 milijardi i 319 miliona. S obzirom da je tržište FBiH otprilike dva puta veće od tržišta Republike Srpske, bilo mjereno bruto domaćim proizvodom, bilo mjereno brojem stanovnika, to ukazuje da smo dvostruko zaduženiji od Federacije – napisala je Trivićeva na društvenim mrežama.

Ona je dodala da učešće duga Srpske u BDP je preko 57 odsto, dok u Federaciji ono iznosi 28 odsto.

Prema drugom pokazatelju relativne zaduženosti, kako kaže Trivićeva, javni dug Republike Srpske po glavi stanovnika iznosi oko 5.600 КM, dok u FBiH iznosi oko 2.900 КM.

– Ono što su poslanici SNSD uvijek isticali jeste da ovi podaci nisu uporedivi jer dug FBiH ne sadrži dug kantona. Ako bolje pogledamo tabelu koja pokazuje unutrašnji dug po entitetima, vidjećemo da je za FBiH prikazan i dug kantona, dok je ovaj dug za Srpsku naravno 0 jer nemamo kantone – navodi Trivićeva.

Ona kaže da ovo ukazuje na činjenicu da su podaci potpuno uporedivi.

Veliki teret Republike Srpske, dodaje Trivićeva, predstavlja i dug javnog zdravstvenog sistema koji prema podacima koje joj je dostavilo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske iznosi 1 milijardu i 60 miliona, a koji ne ulazi u obračun ukupnog duga.

– Ne želeći ni u kom slučaju da „navijam“ za drugi entitet, niti imam namjeru da se tamo selim, kako mi je to poručeno dva puta u Narodnoj skupštini, jednom od Zore Vidović, jednom od Nataše Radulović, želim samo da ukažem na katastrofalnu politiku upravljanja dugom koju u kontinuitetu vodi Vlada Republike Srpske. Sav patriotizam ili bolje rečeno „patriotizam“ SNSD može da stane u ove podatke – poručila je Trivićeva.

Ona kaže da će o ovim i mnogim drugim temama biti riječi na redovnoj sjednici Narodne skupštine koja počinje sutra.


Povezane vijesti

Stanivuković: Jelena je sjajan kandidat za predsjednicu Republike Srpske

admin

“Na uvrede odgovaram argumentima” Trivićeva ocjenama sa fakulteta odgovorila na prozivke vlasti

admin

Ko su vođe opozicije u Republici Srpskoj? Jelena, Vukan i Draško na protestima ZASJENILI LIDERE PARTIJA

admin

“TIŠINA ODZVANJA” Trivićeva traži odgovore na niz samoubistava na UKC

admin

PREKRŠENI ZAKLJUČCI NSRS Da sam na vašem mjestu, propala bih u zemlju” (VIDEO)

admin

Šta su otkrili odgovori na poslanička pitanja Jelena Trivić “Zdravstvo tone u dugove, plate u Srpskoj manje od 800 KM”

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više