Grad Trebinje
Republika Srpska

ZAPOSLENIH NIKAD VIŠE Srpska ekonomski stabilna

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska ekonomski stabilna, te naveo da u prilog tome ide i podatak da je izvoz prošle godine bio 30 odsto veći nego godinu ranije. Dodik je naveo i da je uvoz prošle godine bio 24 odsto veći nego godinu ranije, što govori da se debalans između uvoza i izvoza smanjuje.

“Ukoliko ovako nastavimo narednih nekoliko godina možemo da očekujemo da ćemo imati potpuno balansiran odnos uvoza i izvoza”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a u Banjaluci.

On je istakao i da je pokrivenost uvoza izvozom trenutno 80 odsto, te ocijenio da je ona visoka, imajući u vidu da je SNSD naslijedio pokrivenost tek od 35 odsto.

“Danas imamo i najveći broj zaposlenih ikada u Republici Srpskoj, a to je više od 282.000, kao i 10.000 manje penzionera nego radnika i smatramo da će taj odnos ići u korist povećanja broja radnika”, rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo, jer su mjere preduzete s ciljem smanjenja zapošljavanja u javnom sektoru dale rezultate, te je zabilježeno da je najveći broj zaposlenih u realnom sektoru, koji sada ima daleko veći broj zaposlenih nego javni sektor.

Na sjednici Predsjedništva SNSD-a bilo je riječi i o predstojećoj poljoprivrednoj sjetvi, te da su podržane mjere Vlade Srpske koje su donesene u ovoj oblasti.

“To su tek početne mjere, jer tražimo model u kojem ćemo pokušati da obezbijedimo kvalitetna sjemena za svakog ko želi da na svom imanju i okućnici posije poljoprivredne proizvode”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će narednih dana biti riječi o toj temi, da bi bila pronađena finansijska sredstva za realizaciju ove podsticajne mjere.

SRNA