Grad Trebinje
Trebinje

Nabavljeni dronovi za rano otkrivanje požara: Grad Trebinje dobio projekat vrijedan 400.000 evra

Grad Trebinje i opštine Ravno, Herceg Novi i Konavale dobile su, u okviru prekograničnog projekta vrijednog 1.800.000 evra, opremu za zaštitu od požara i poplava, među kojoj su i dronovi za rano otkrivanje požara, a uskoro će u potpunosti djelovati zajednički komunikacioni centar.

rebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je novinarima nakon završne konferencije projekta “Poplava i požar” da je učešće lokalnih zajednica 15 odsto, a za Trebinje je projekat vrijedan 400.000 evra.

– Teritorijalna vatrogasna jedinica treba da dobije ili je dobila zaštitnu opremu za vatrogasce, ATV vozilo za gašenje šumskih požara, ali i sve ostale vanredne situacije, pikap vozilo, dva drona, kao i opremu za auto-udese, razvalni alat, agregate… Dakle, sve ono što je nedostajalo da bi nivo spremnosti podigli na viši nivo –  rekao je Ćurić, te dodao da će sa ovom opremom dobiti mogućnost ranog otkrivanja požara.

On kaže da će se insistirati na otklanjanju barijera kad je riječ o početku vanredne situacije, te da se zajednička saradnja opština učesnica u projektu očekuje u narednih 15 dana.

Projekt menadžer iz opštine Herceg Novi Jovan Subotić rekao je novinarima da je jedan od najvećih ciljeva ovog projekta – uspostavljanje zajedničkog komunikacionog centra koji raspolaže IT opermom gdje će se sabirati podaci sa terena.

On je objasnio da je centar već u funkciji jer prima podatke iz Herceg Novog, te da će do kraja projekta biti uspostavljena komunikacija sa ostalim dronovima, odnosno partnerskim opštinama da bi se znala situacija na terenu i potencijalni rizici.

– Sve opštine imaju dronove. Uspostavili smo dinamiku nadgledanja dronova, oni imaju 30-tak minuta moći da lete, sakupljaju podatke sa terena. U ljetnjem periodu biće više letova dronova, što znači bolju prevenciju i pripremljenost u slučaju požara. U dron se mapira mapa terena koju dron treba da obiđe. Suština je u što većem broju nadlijetanja i prikupljanja podataka –  rekao je Subotić.

Komandir trebinjske Teritorijalne vatrogasne jedinice Zdravko Kašiković rekao je da će im ova oprema mnogo značiti jer će biti spremniji.

– Uporedo sa ovim projektom, grad Trebinje zajedno sa Republičkom upravom Civilne zaštite nabavio je još opreme u vrijednosti 200.000 KM. To su uglavnom kolektivna crijeva, spojnice, mlaznice, oprema za šumske požare – rekao je Kašiković.

Vođa projekta iz Konavla Marijana Cupić Jovanovski rekla je novinarima da je sva oprema u potpunosti isporučena ovoj hrvatskoj opštini, da su dobili set zaštitne opreme za vatrogasce, vatrogasni kamion, ATV vozilo, dron, te ručne radio-stanice.

– Ukupna vrijednost opreme je 300.000 evra. Osim opreme, važna je i činjenica da će opštine biti povezane i da će biti spremnije da reaguju u slučaju katastrofa – rekla je ona.

Projekat se realizuje od avgusta 2020. godine, a biće završen do polovine decembra.

srpskainfo.com

Komentar