Grad Trebinje
Republika Srpska

A KAD ĆE, NE ZNA SE… Posebna sjednica parlamenta posvećena problemima boraca na dugom štapu, a evo i zašto

Da li će i kada biti održana posebna sjednica parlamenta Srpske na kojoj će se raspravljati o statusu i pravima demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske, još je nepoznanica.

Posebnu sjednicu traže određena boračka udruženja, u čemu ih podržava i opozicija. Zahtjev za održavanje posebne sjednice je od novembra 2021. do danas u dva navrata stizao u parlament Srpske, ali nijednom nije bio u skladu s Poslovnikom Narodne skupštine RS.

Prvo je u novembru prošle godine SDS uputila inicijativu u Narodnu skupštinu RS za održavanje posebne sjednice posvećene statusu boraca, navodeći da su boračke kategorije danas na ivici egzistencije.

Potpisi

Kolegijum Narodne skupštine je podržao održavanje posebne sjednice, ali nakon što se „ispuni poslovnička mogućnost“, odnosno prikupe potpisi najmanje 28 narodnih poslanika koji podržavaju tu inicijativu.

Nakon ovoga, predstavnici opozicionih partija u parlamentu Srpske su prikupili neophodnih 28 potpisa podrške, te poručili da će ona biti održana vjerovatno već do kraja decembra.

Poslanik SDS, Davor Šešić, tada je poručio da dnevni red treba da predlože boračke organizacije, a da se prethodno trebaju održati sastanci s njima, kako bi se “što bolje isprofilisale teme”.

Međutim, od tada do danas prošlo je više od dva mjeseca, a sjednica još nije zakazana.

Na pitanje kad se tako nešto može očekivati, Šešić za Srpskainfo kaže da to treba da odluče boračke organizacije. Podsjeća da su poslanici opozicije, na zahtjev pojedinih boračkih udruženja, dali svoje potpise kojim su potvrdili da podržavaju održavanje posebne sjednice posvećene statusu demobilisanih boraca.

– Oni su tražili naše potpise i mi smo im izašli u susret, jer smatramo da se sjednica mora održati. Time su ispunili uslove za posebnu sjednicu i sada je na njima da podnesu zahtjev i traže posebnu sjednicu – istakao je Šešić.

Zahtjev

Prema saznanjima Srpskainfo, u Narodnu skupštinu RS je u međuvremenu stigao zahtjev Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za održavanje posebne sjednice, ali on neće biti prihvaćen.

Naime, veterani su zvanični zahtjev predali prije par dana na skupštinski protokol i uz njega priložili potpise 28 narodnih poslanika, koji su podržali njihov zahtjev za održavanje posebne sjednice. Jedan od glavnih zahtjeva veterana je kategorizacija boraca, ali i uvođenje boračkog dodatka na mjesečnom nivou.

Predsjednik Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata, Risto Jeftić, pojasnio je da traže poboljšanje položaja RVI, te uvođenje određenih povlastica za porodice umrlih boraca za koje smatraju da su ostali bez bilo kakvih prava.

U parlamentu Srpske, međutim, ističu da zahtjev veterana nije u skladu s Poslovnikom.

– Po Poslovniku, sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine može zatražiti 28 narodnih poslanika, odnosno jedna trećina od ukupnog broja poslanika, predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade RS, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik parlamenta. Posebna sjednica saziva se i na zahtjev kandidata za predsjednika Vlade – istakli su u parlamentu Srpske.

Dodaju da su veterani uz zahtjev za održavanje posebne sjednice priložili potpise 28 narodnih poslanika. Međutim, kako pojašnjavaju u NSRS, poslanici su ti koji su trebali podnijeti taj zahtjev, a ne veterani.

– Po Poslovniku, zahtjev su trebali podnijeti ti poslanici, u suprotnom, sazivanje posebne sjednice nije moguće jer je mimo Poslovnika – ističu u NSRS.