Grad Trebinje
Region

Abazović o akciji hapšenja službenika MUP-a: Ovo je lopovluk; Milošević: Prekontrolisaćemo svaki tender

“Ne želimo nikakav uticaj na slobodno djelovanje tužilaštva, ni policije”, rekao je potpredsjednik Vlade

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pohvalio je akciju u kojoj su uhapšeni službenici MUP-a.

“Ne želimo nikakav uticaj na slobodno djelovanje tužilaštva, ni policije. Ova akcija je dokaz da svi možemo da radimo”, rekao je on.

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić rekao je da im je 3. februara ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dostavi međuresorski izvještaj komisije i da je istog dana naložio da se formira predmet.

Objasnio je da su se sa Specijalnim državnim i Višim tužilaštvom dogovorili da je taj predmet u stvarnoj nadležnosti ODT.

Kazali su i da je to rezultiralo podnošenjem krivične prijave protiv više osoba.

Načelnik Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Dalibor Medojević rekao je da su na osnovu operativnih informacija formirali predmet “Granica” tokom kog su došli do dokaza da je više osoba počinilo krivično djelo iz njihove nadležnosti, a da je to rezultiralo privođenjem šest osoba.

“Jedno lice nije privedeno jer je kovid pozitivno, ali je obezbeđeno, a jedno zato što nije dostupno. Prijavom je obuhvaćeno i jedno pravno lice”, rekao je Medojević.

Državni tužilac Vukas Radonjić rekao je da smatra da je ovo jedan od bitnijih predmeta u ODT Podgorica u poslednjih osam godina.

On se zahvalio službenicima UP i MUP-u koji su dali svoj doprinos, zbog čega je ovaj predmet tako brzo završen.

Pojasnio je da se osumnjičenima na teret stavlja produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Radonjić je rekao da su najprije raspisali tender neuvažavajući sugestije i predloge Granične policije, a da su potom produžavali tender dok se nije prijavila firma iz Srbije koja je i pobjedila na tenderu iako nije zadovoljavala kriterijume po najmanje četiri osnova.

Firma koja je registrovana za prodaju tepiha sumnjiči se da je žalbom podnijetoj tenderskoj komisiji pomagala da produže vrijeme kako bi beogradska firma mogla da ispuni uslove predviđene tenderom.

Radonjić je objasnio i da je prijem robe izvršen bez upoređivanja i provjere, već je naknadno utvrđeno da dio opreme ne radi, a da je kompletna operema nedekvatna, odnosno, da nijesu isporučili onu koju je MUP naručio.

“Trebala je da bude isporučena oprema italijanskog proizvođača, ali je isporučena kineska, jeftinija, na koju je bio stavljen žig italijanske kompanije”, rekao je Radonjić.

Istakao je da sumnjiče predstavnika firme da je podmitio člana komisije.

Tužilac Radonjić rekao je da na tom predmetu rade on i tužilac Siniša Milić.

Rekao je i da su članovi Komisije i službenici MUP-a jutros pozvani da izjave daju u svojstvu građana, nakon čega će donijeti odluku da li će biti pušteni na slobodu ili uhapšeni.

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević pohvalio je rad UP i ODT na ovom predmetu.

“Prošlo je manje od 30 dana i imamo epilog. I dan danas oprema ne radi, niti MUP ima pristup radarima koji pokrivaju granicu sa Albanijom i Hrvatskom”, rekao je on.

“Iz mog ugla, odgovornost ima bivši ministar unutrašnjih poslova, morao je biti upoznat… Ništa ne može da se desi bez znanja ministra”, rekao je on.

Među onima protiv kojih je podnijeta prijava su i Jurica Živković i Zoran Lasica, članovi komisije koju je formirao ministar Sekulović, rekao je “Vijestima” Milošević.

On je kazao da je tender za video nadzor gradova takođe pod lupom.

“Svaki tender će biti prekontrolisan. Sa svih tendera, gdje to bude moguće, skinućemo oznaku tajnosti”, rekao je Milošević.

Tužilac Radonjić rekao je da će neki od onih koji su danas pozvani imati status osumnjičenih, a neki svjedoka.

“Ukoliko neko od njih ukaže da im je bilo koji naređeni naložio da nezakonito postupaju, ne samo bivši ministar, biće pozvan u tužilaštvo”, rekao je Radonjić.

Abazović je rekao da postoji sumnja da je Uprava carina uradila isto ovo.

“Javašluka više nema… Nikakva dokumentacija ni privatizacija ne smije više da bude pod oznakom tajnosti. Nevažno je da li su privedeni, pozvani ili uhapšeni, jer je ovo lopovluk”, kazao je Abazović.

Dritan Abazović, Nikola Boričić
foto: Savo Prelević

“Ne bio niko ovako pozvan na razgovor… Ođe pola ljudi ne spava, jer je ruka pravde krenula ka njima, a druga polovina spava mirno”, rekao je on.

Abazović je podsjetio da je je slučaj “Koverta” izveo desetine hiljada građana na ulicu…

“Cijela Crna Gora i cijeli svijet je vidio što se dešava, ako vijeće Višeg suda ne može da vidi, onda moramo locirati krivce”, kazao je Abazović.

“Razgovarao sam sa Katnićem, nismo pominjali Lazovića”

Abazović je rekao da je danas razgovarao sa svim specijalnim tužiocima i glavnin specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, ali da nisu pominjali smijenjenog šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića.

Policija je jutros privela više osoba zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor državne granice, gdje je otkrivena pronevjera više od milion eura iz donacije EU.

Na konferenciji za novinare govore potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova za kontrolu rada policije Rade Milošević, zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica Nikola Boričić i državni tužilac i portparol ODT Podgorica Vukas Radonjić.

Zloupotrebu je otkrila posebna Komisija MUP-a koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, a koja se bavi detaljnim provjerama brojnih ugovora.

Na čelu te Komisije nalazi se Milošević.

vijesti.me