Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Ako vlast ne ispuni zahtjeve, borci najavili protest (Video)

36 predstavnika opštinskih i gradskih organizacija BORS-a danas su iz Bijeljine poručili Vladi i Narodnoj skupštini Srpske da ne prihvataju njihove odluke i uputiće im nove zahtjeve za poboljšanje položaja boračke populacije. Ako institucije to budu ignorisale, borci najavljuju masovne proteste.

U Srpskoj 9.000 boraca ima primanja ispod 200 maraka. To nije život, to je patnja, poručuju borci i traže od institucija Srpske da ispune sljedeće zahtjeve.

– Nećemo odustati od 5 maraka mjesečno po učešću u ratu i povećanje porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima, rekao je  Jovan Erletić, predsjednik Opštinske Boračke organizacije Pelagićevo.

Goran Rogić, predsjednik Gradske Boračke organizacije Banjaluka navodi da borci traže da osnovica za isplatu sva primanja po zakonu o pravima boraca bude 80 odsto od prosječne neto plate.

Borci traže da Vlada uplati ratni staž, da se donese Akcioni plan za zapošljavanje djece poginulih boraca, da sva isplata primanja za boračke kategorije idu preko trezora i da bude redovna isplata.

– Borci sve i jedan mogao je da izgubi glavu i treba da dobije neku naknadu da bi preživio, istakao je Goran Šehovac, predstavnik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije i dodao da Vlada Srpske treba da usvoji sve zaključke Boračke organizacije.

– Para ima, lažu da nema, neka samo povedu računa o kriminalu, korupciji i mogu da ispoštuju ovaj dio boraca, kaže Šehovac.

Pero Vukalović, predsjednik Predsjedništva Gradske Boračke organizacije Trebinje kaže da će poštovati stav krovnog BORS-a, ali misli da bez nekih žešćih protesta da neće uspjeti ništa.

– Ali ne protesta da izađemo deklarativno u ponedjeljak i da se tad završe ti protesti. Mi ćemo zahtijeviati da ti protesti budu u svim gradovima, a glavni da bude u Banjaluci, jer ja ne vidim drugog načina da se ovo sve završi, rekao je Vukalović.

Boračka organizacija Srpske, njeni predstavnici od Trebinja do Novog Grada, na skupu u Bijeljini odbacili su skupštinske zaključke sa posebne sjednice.

– Donijeli smo jednoglasan stav da ne prihvatamo odluke Narodne skupštine koje smatramo da se već provode i da to nije način rješavanja pitanja boračkih kategorija, nego je to način razvodnjavanja, kupovanja vremena i čekanja da borci nestanu sa lica zemlje, rekao je Milovan Gagić, predsjednik Gradske Boračke organizacije Gradiška.

Posebna sjednica Narodne skupštine Srpske bila je lakrdija, tvrde borci. Samozvani predstavnici boraca koji su se obratili poslanicima, nisu iznijeli stvarne probleme. Lična promocija, lažna slika o životu demobilisanih boraca je bruka za Boračku organizaciju, istali su borci iz svih dijelova Srpske.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske Boračke organizacije Bijeljina, je naglasio da “od sve one alabuke i od strane pozicije i opozicije i od strane onih silnih organizacija koje su tu učestvovali, borci su jednostavno dobili ništa”.

Borci traže da se hitno sazove Skupština Boračke organizacije kako bi izabrali novo rukovodstvo,jer, kako poručuju, samo jedinstveni mogu da budu ravnopravan partner Vladi u poboljšanju položaja boraca.