Grad Trebinje
Republika Srpska

Alarmantni podaci: Pogledajte koliko je radnika napustilo BiH za tri mjeseca ove godine

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, samo u prva tri mjeseca ove godine, radi odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku, BiH je napustilo 5.048 radnika.

U Sloveniju je samo do kraja marta ove godine otišlo 4.886 radnika, što je za 1.805 više nego u prva tri mjeseca 2021.

Kada je riječ o Njemačkoj, u prva četiri mjeseca iz BiH u tu su zemlju otišla 162 medicinara, što je 19 više nego lani – podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ovi podaci odnose se samo na one radnike koji su zemlju napustili preko Agencije za zapošljavanje, dok je mnogo veći broj onih koji sami sebi pronalaze posao i odlaze u inostranstvo.

Podaci Unije za održivi povratak i integracije BiH pokazuju kako je BiH tokom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, a gotovo pola miliona građana otišlo je iz BiH od 2013. godine. Taj broj ubuduće bi mogao biti i veći.

Položaj mladih

Istraživanje o položaju mladih, koje je proveo Institut za razvoj mladih KULT, pokazuje kako više od 50 posto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje.

Mladih koji nisu zainteresirani za odlazak u inostranstvo, ali ipak ne bi u potpunosti odbacili tu mogućnost ima oko 23 posto. Onih koji nisu zainteresovani za odlazak je 17 posto, a mladih koji nisu sigurni bi li otišli je 4,5 posto.

Kada je riječ o razlozima zbog kojih je toliko mladih spremno napustiti svoje tople domove, najčešće su vezani za lošu ekonomsku situaciju (nezaposlenost i niske plaće) te uopšteno financijske faktora. Slijede razlozi vezani uz obrazovanje i zdravstvo, a značajan je i udio odgovora koji se odnose na korupciju, nepotizam, kriminal i opštu lošu i besperspektivnu situaciju u BiH – kako je mladi vide.

Iz odgovora mladih vidljivo je kako žele živjeti u zemlji u kojoj postoji uređen sistem koji je neka vrsta garancije sigurnog okruženja u kome se mladi ne boje zasnovati porodicu.

Večernji list/Radio Sarajevo

Komentar