Grad Trebinje
Republika Srpska

Ambasada SAD: Puna podrška Schmidtu

Sjedinjene Države u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Ureda visokog predstavnika, te se unaprijed raduju saradnji s dolazećim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH na molbi za komentar posljednjih odluka stranaka iz Republike Srpske, nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko proglasio zakonske izmjene kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Mi dijelimo stavove iznesene od strane specijalne savjetnice Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i ratnih zločina Alice Wairimu Nderitu da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cjelini, te da su lideri, politički, vjerski i oni unutar vođe zajednica, kao i prosvjetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se temelji na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu. Poštivanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava, te odbijanje politizacije patnje, doprinijet će pomirenju, koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed – rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH. 

Dalje kažu da fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske, te reforme iz oblasti vladavine prava koje će donijeti veći prosperitet, umjesto izolacije, te učiniti napredak na europskom putu BiH, predstavlja najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima.

U tom smislu, SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Ureda visokog predstavnika, te se unaprijed radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Christian Schmidtom, kako bismo se, zajedno sa lokalnim akterima, angažirali na ispunjavanju kriterija 5+2, koji su neophodni za okončanje međunarodne supervizije u BiH, te pružili podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima –  rečeno je Feni.

Kako se ističe, zatvaranje Ureda visokog predstavnika ne bazira se na vremenskim rokovima, već na ispunjavanju zadatih kriterija koji su komplementarni pružanju podrške funkcionalnosti i stabilnosti, koje su također potrebne imajući u vidu perspektivu BiH u odnosu na EU. Stoga se i svi lokalni akteri moraju vrijedno zalagati za postizanje konsenzusa i vođenje dijaloga usmjerenog ka napretku BiH.

– Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast – rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Povezane vijesti

Ambasada SAD osudila HDZ zbog blokada: Neodgovorno i neopravdano!

admin

Iz ambasade SAD-a pitali da li političare rade na bogaćenju sebe ili glasača

admin

Uskoro stižu nove sankcije za korumpirane političare u BiH

admin

REAGOVANJE AMERIČKE AMBASADE Ostavka Tegeltije samo je jedan korak

admin