Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Iz ambasade SAD-a pitali da li političare rade na bogaćenju sebe ili glasača

Na zvaničnom Twitter nalogu ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasili su se povodom neusvajanja zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

“Stranački lideri su obećali svojim glasačima da će ih voditi u Evropsku uniju. To je teško uraditi kada stranke glasaju protiv reformi koje zahtjeva EU kao što su konflikt i interesa i zakon o VSTV”, stoji u objavi.

Osim toga iz ambasade su upitali koga žele obogatiti svoje glasače ili sebe.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo u EU.

Podršku delegata nije dobio ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, koji je također jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Od šest članova Ustavnopravne komisije Doma naroda Bosne i Hercegovine, čak njih pet iz redova HDZ-a i SNSD-a je glasalo protiv.

Lidija Bradara (HDZ) članica Ustavnopravne komisije je zamjerila to što, kako kaže, širom svijeta su zakoni o sukobu interesa preventivni, a ovaj je represivan.

“Donijeti zakon, samo radi zakona nije dobro. Mi već imamo zakon o sukobu interesa”, rekla je Lidija Bradara.

Negativni stav Ustavnopravne komisije o prijedlogu Zakona o sprečavanju sukoba interesa na sjednici Doma naroda BiH su podržali iz SNSD-a i HDZ-a, te je ovim glasanjem zakon odbijen.

Izjašnjavanje delegata o usvajanju negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije
Izjašnjavanje delegata o usvajanju negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije

Prdlagač zakona su bile stranke opozicije i isti je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, a na pripremi dokumenta su radili Transparency International i OSCE.

Povezane vijesti

Ambasada SAD osudila HDZ zbog blokada: Neodgovorno i neopravdano!

admin

Ambasada SAD: Puna podrška Schmidtu

admin

Uskoro stižu nove sankcije za korumpirane političare u BiH

admin

REAGOVANJE AMERIČKE AMBASADE Ostavka Tegeltije samo je jedan korak

admin

Komentar