Grad Trebinje
Region

BEOGRADSKI BLIC PITA: Milorade, zašto Beograd?! Šta fali Banjaluci? 

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, najavio je da će se u utorak u Beogradu sastati sa Sergejom Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Rusije. Iako su BiH uvele sankcije Rusiji, Dodik negira da se to dogodilo, ali se postavlja pitanje zašto onda Lavrova ne dočeka u Sarajevu ili Banjaluci, nego baš u – Beogradu!

Kako je “Blic” već pisao, Lavrov dolaskom u Srbiju gura prst u oko Zapadu. Iako svestan da posetom u osetljivom trenutku dovodi Srbiju u nezavidnu poziciju, ne namerava da je otkaže, a Dodik mu u svemu tome na svoj način pomaže. Poseta Lavrova je zato svojevrsna provokacija Rusije upućena Zapadu, a Srbija je iskorišćena kao sredstvo.

BiH se inače pridružila sankcijama Evropske unije prema Ruskoj Federaciji putem Misije BiH u Briselu. To je učinjeno na osnovu Strategije spoljne politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rečeno je juče u kabinetu Šefika Džaferovića, predsedavajućeg Predsedništva BiH.

S druge strane, Dodik negira realnost i ponaša se kao da sankcije ne postoje.

⁃ Od nas se stalno traži da se priključimo sankcijama Rusiji, ali to nećemo učiniti. Moja obaveza je da našem narodu obezbedim stabilnost – poručio je Dodik.

Uprkos samom sebi, Dodik se neće sastati s Lavrovom u Banjaluci, već u Beogradu.

Dodik je u Šipovu danas najavio da će se sastati sa Lavrovom u utorak, dok je za 17. jun zakazao susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Rusiji.

BLIC

Komentar