Grad Trebinje
Republika Srpska

Besplatni udžbenici za sve učenike od 1. do 5. razreda

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijeće odluku kojom će svim učenicima od prvog do petog razreda biti obezbjeđeni besplatni udžbenici od školske 2021-2022 godine, potvrđeno je u Vladi Srpske.

Vlada je za udžbenike izdvojila dodatna dva miliona maraka što uz tri miliona od ranije kojim se finansiraju besplatni udžbenici od prvog do trećeg razreda iznosi pet miliona.

Odlukom Vlade svi učenici od prvog do drugog razreda i do sada su imali besplatne udžbenike, a ovom novom odlukom obuhvaćani su i osnovci trećeg i četvrtog razreda.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković juče potpisao Ugovor o nabavci udžbenika za učenike od 3. do 9. razreda, tako da će sve škole već od 3. do 12. avgusta dobiti komplete udžbenika koje će podijeliti učenicima do početka školske godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, odnosno Vlada Republike Srpske obezbijedilo je i za školsku 2021/2022. godinu besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, zatim za učenike pobjednike republičkih takmičenja u školskoj 2020/2021. godini, kao i za sve učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno po rođenju dijete iz porodica sa troje i više djece. Budžetom za 2021. godinu za ovu namjenu predviđena su sredstva u iznossu od  3.000.000 KM.

Prema trenutnim podacima, za školsku 2021/2022. godinu besplatni udžbenici biće obezbijeđeni za oko 9.000 učenika prvog i oko 9.140 učenika drugog razreda osnovnih škola, dok je ukupno oko 10.620 učenika koji su treće ili naredno dijete po redu rođenja iz porodica sa troje i više djece.

Podsjetimo da je građanska inicijativa o besplatnim udžbenicima za osnovce u Republici Srpskoj prihvaćena u martu 2019. godine Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Narodna skupština predlaže Vladi Republike srpske da u narednom periodu izradi zakon o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj”, navodilo se tada u zaključcima NSRS.

Od tada se o ovoj inicijativi nije dalje pričalo u Skupštini ili Vladi RS sve dok Grad Banjaluka nije odlučila da svojim đacima omogući udžbenike.

(BUKA)