Grad Trebinje
Republika Srpska

Biće još američkih sankcija protiv osoba iz pravosuđa

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), rekao je u srijedu, 13. aprila da su mu predstavnici iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH “nagovijestili da će biti sankcija protiv još nekih nosilaca pravosudnih funkcija u BiH”.

Na sjednici VSTS-a osim Ustavnog suda, Lagumdžija je ispričao kako su ga “prije nekoliko mjeseci posjetili predstavnici ambasade SAD-a”.

“Zamolio sam ih da, ako se to desi, da pravosudnim organima trebaju pružiti što više informacija da bi se pokrenuli postupci protiv tih osoba. Moj stav je da je glavni zadatak na odjeljenju disciplinskog tužioca VSTS-a i Tužilaštvu BiH”, rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je dodao da su mu tada predstavnici Ambasade SAD-a kazali da se “radi o množini”.

VSTS-a BiH je u saopštenju nakon sjednice pozvalo Ambasadu SAD-a u BiH, povodom izrečenog seta mjera tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić, da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmjene s ovlaštenim institucijama za procesuiranje.

“Imajući u vidu da je SAD međunarodni partner, koji u BiH daje značajan doprinos u jačanju vladavine prava, pozivamo Ambasadu SAD-a u BiH da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmjene sa ovlaštenim institucijama za procesuiranje i utvrđivanje eventualne odgovornosti za devijantna ponašanja nosioca pravosudne funkcije, a to su Odjeljenje disciplinskog tužioca i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine” saopštili su, između ostalog iz VSTS-a.

Američka kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedjeljak, 11. aprila na tzv. “crnu listu” Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljku Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), te Asima Sarajlića, člana Stranke demokratske akcije (SDA) i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(RSE)