Grad Trebinje
Republika Srpska

BiH peta u Evropi po ORGANIZOVANOM KRIMINALU “Ukazivanje na korupciju se svodi na pucanje iz prazne puške”

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Zlatko Miletić, upozorio je ovih dana da korupcija u ovoj državi iz godine u godinu buja, te da smo trenutno na petom mjestu u Evropi kada je u pitanju organizovani kriminal.

On je podsjetio da je Transparensi internešnel nedavno objavio indeks kada je u pitanju korupcija navodeći da je BiH na 111. mjestu po pitanju korupcije u svijetu.

– To znači da ovdje korupcija iz godine u godinu buja. Kada je u pitanju organizovani kriminal, peta smo država u Evropi po organizovanom kriminalu – istakao je Miletić, koji je upozorio da BiH, iako kotira bolje od nekih evropskih zemalja, spada među zemlje u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava.

Stanje “redovno”

Inače, prema izvještaju Globalnog indeksa organizovanog kriminala za 2021. godinu, BiH je peta zemlja u Evropi, a 49. na svijetu od 193 države koje ovaj indeks obuhvata.

Od evropskih zemalja, ispred Bosne i Hercegovine nalaze se Crna Gora, Ukrajina, Srbija i Rusija.

Ovi poražavajući podacima, na žalost, vjerovatno nikoga ne zanimaju u BiH, bar sudeći po interesu javnosti, ali i političara za ovakve vijesti.

Politikolog i potpredsjednik novoosnovanog pokreta Demokratski centar, Darko Kuzmanović, ističe da to što se niko od političara ne bavi problemom korupcije ne treba da bilo koga u ovoj zemlji iznenadi.

Bogatstvo od plate

Upravo su političari ti koji su, kaže Kuzmanović, i stvorili pogodno tlo za procvat različitih oblika kriminala, pri čemu je korupcija vjerovatno i najuspješnija grana i biznis u koji je uključen čitav politički vrh, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou.

– Zapravo, političari i jesu glavni akteri i učesnici u ovom obliku kriminala i tu je potpuno nebitno da li govorimo o političkoj, institucionalnoj ili tržišnoj korupciji. Ne može jedan političar od svoje plate i bez nekog uspješnog privatnog biznisa da ima po nekoliko stanova u Banjaluci, Beogradu i top turističkim destinacijama, a o novcu na računima je suvišno i polemisati – ističe Kuzmanović.

Činjenica da je BiH peta u Evropi po organizovanom kriminalu, kako dodaje on, zaista je iznenađujuća, jer je očekivao da, ipak, bude na prvom mjestu, s obzirom na razmjere kriminala koji je u ovoj zemlji prisutan.

Nefunkcionalne institucije

Kuzmanović navodi da je totalna disfunkcionalnost institucija, koje su političari praktički privatizovali, napravljena smišljeno, i to iz razloga da bi pojedinci i grupe mogli da rade šta im je volja, jer krivična odgovornost u ovoj zemlji za ozbiljne kriminalne radnje uopšte ne postoji.

– Ono što je sigurno jeste da se mediji i analitičari problemom korupcije i te kako bave, ali se sve svodi na pucanje iz prazne puške, jer niti jedni niti drugi ne posjeduju institucionalne mehanizme kojima bi stvari pomjerili sa mrtve tačke. Iz tog razloga medijsko, pa i građansko ukazivanje na problem korupcije uvijek ostaje mrtvo slovo na papiru – smatra Kuzmanović.

Dodaje da institucije tim problemom ne žele da se bave jer ako bi počele, prvi na spisku za procesuiranje bi bili oni koji ih zapravo i kontrolišu.

Afere bez epiloga

Kuzmanović ističe da u Republici Srpskoj i BiH na sedmičnom nivou imamo afere koje gotovo nikada ne dobijaju epilog tako da se svaka priča o korupciji i organizovanom kriminalu završava upravo tamo gdje i počinje – u institucijama, a glavni vinovnici su naravno – političari.

– U svemu tome, najveće posljedice na kraju snose građani koji su opet, indirektno i odgovorni za postojeće stanje, jer godinama unazad ukazuju povjerenje političkim promašajima i politikama čiji se opstanak zasniva na teškim oblicima kriminala, straha i interesnog patriotizma – upozorava Kuzmanović.

Da bi se situacija promijenila, smatra on, nije dovoljno promijeniti samo vlast već i svijest, za šta je potrebno minimalno 15 godina ako bismo već sutra počeli sa reformama, jer se tek nakon jedne generacije, koja osnovno i srednje obrazovanje završi u novom sistemu, mogu očekivati neki pomaci.

– Do tada, možemo samo maštati o sistemu kakav na primjer imaju germanske zemlje – zaključuje Kuzmanović.

srpskainfo.com