Grad Trebinje
Republika Srpska

“BiH po Ustavu nema vojsku” Dodik poručio da će Srpska povući saglasnost

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je u intervjuu za BBC da BiH po Ustavu nema Oružne snage i da je Dejtonski mirovni sporazum jasno dozvolio entitetima da imaju svoje vojske.

Na pitanje da li to znači da će Republika Srpska formirati, odnosno vratiti svoju Vojsku, Dodik je rekao da je to njeno ustavno pravo koje nikad nije ni ukinuto.

– Mi smo samo dali saglasnost za drugačiji način organizovanja vojnih snaga u BiH. Sada ćemo povući tu saglasnost – istakao je Dodik.

On je rekao da teži miru, stabilnosti i ustavnom pravu, te da će Republika Srpska ostati dio BiH sa ovlašćenjima koja ima po Ustavu BiH.

– Neke stvari koje su rečene, nisu refleksija stvarnosti. Ne postoji vojska BiH na teritoriji Republike Srpske, nego Oružane snage u kojima su većina Srbi. Nema potrebe da se blokiraju kasarne, kada je 90 odsto pripadnika OS BiH u Republici Srpskoj su Srbi. Takođe bih naglasio da vjerujem u kapacitet EUFOR i da je njihov mandat produžen odlukom UN – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ne želi ovakvu BiH, već onakvu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom.

– Pokazalo se da BiH kako je trenutno uređena je dekadentna sa lažnim reformama i drugim problemima i da, kao takva, ne može opstati. Ono što želim u ime ljudi koji su me izabrali jeste da branim dejtonsko uređenje Republike Srpske i da implementiramo samo ono što je tu zapisano, nego da jurimo neke uzvišene ciljeve za koje se pokazalo da su imaginarni – naveo je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, te da je Šmit “privatno lice koje može da misli šta god hoće”.

– Njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN, zašto bi ga mi prihvatili? Njegov izvještaj je pisala muslimanska obavještajna služba u Sarajevu – naglasio je Dodik, prenosi RTRS.