Grad Trebinje
Region

Biljka besmrtnosti uspjeva i u Srbiji (Video)

Već stotinama godina mnogi narodi koriste smilje u tradicionalnoj medicini i tu biljku nazivaju biljkom besmrtnosti.

Ta tipično mediteranska biljka, koja voli sunce i kamen, od pre deset godina uspeva i u Srbiji. Mnogi su bili skeptični kada je pre jedne decenije Novica Šutić iz Gornje Mutnice kod Paraćina zasadio prve plantaže smilja ispod Rtnja. Ispostavilo se da to podneblje, zbog sudara mediteranske i kontinentalne klime i vulkanskog zemljišta i te kako odgovara smilju koje je na tom prostoru dalo izuzetan kvalitet.

Zahvaljujući Šutiću koji smilje uzgaja na površini od 150 hektara, Srbija je postala jedan od tri najveća proizvođača organskog smilja u svetu. Svu količinu ubranog smilja Šutić prerađuje u eterično ulje čija se cena po litru, na svetskom tržištu, kreće od 400 do 1.400 evra. Za jedan litar eteričnog ulja potrebno je od 500 do 1.000 kilograma svežeg smilja, a prinosi po hektaru su u proseku oko 10 tona.

Novica Šutić ima potpuno zaokružen proces proizvodnje smilja, od semena, preko sadnica do destilacije smilja. Biotpad, koji ostane nakon destilacije, pretvara u pelet koji koristi kao gorivo u destileriji, tako da je prema studijama Ujedinjenih nacija prvi u Srbiji stvorio cirkularnu ekonomiju sa takozvanom nultom tačkom otpora.

Smilje sadrži visok procenat kolagena i deluje protiv slobodnih radikala koji su glavni krivci za starenje kože tako da se ova biljka, koja deluje i protiv upala, koristi za regeneraciju kože. Koristi se i za lečenje respiratornih infekcija i reumatskih tegoba.

Kvadratura kruga/RTS

Povezane vijesti

Izumire nekad perspektivan biznis u BiH: Smilje zarasta u korov

admin

Komentar