Grad Trebinje
Republika Srpska

Bolje išta nego ništa, al’ SLABA VAJDA: Evo šta može da se kupi za iznos povećanja minimalca u Srpskoj

Minimalna plata u Republici Srpskoj od sledećeg mjeseca iznosiće 650 maraka, što je za 60 KM više u odnosu na prethodni minimalac.

Radnici koji rade za najnižu platu smatraju da je riječ o povećanju koje će im neznatno pomoći, odnosno da ni približno nije dovoljno da značajnije ublaži svakodnevna poskupljenja, prije svega hrane.

Tako će ljudi kojima plata bude veća za 60 KM za ovaj iznos, praktično, moći da kupe životnih namirnica taman toliko koliko može da stane u jednu kesu.

To znači da će svoju trpezu „obogatiti“ za kilogram junetine, pet kilograma brašna, tri litra ulja, tri litra mlijeka, tri kilograma šećera, a za ono što preostane, taman će moći da natoče pet litara goriva.

– Ne kažem, radujemo se svakom povećanju plate, jer to ne doživljavamo često. Međutim, u ovom periodu drastičnih poskupljenja, koji traje skoro tri mjeseca, pomenuto povećanje minimalca neće nam bogzna koliko pomoći. Ono je taman dovoljno za nešto onih najosnovnijih namirnica, a gdje je sve ostalo. Zbog poskupljenja, iz dana u dan za isto para kući donosimo sve manje hrane – kaže Stanija K, koja radi kao čistačica u jednom banjalučkom preduzeću.

Od izbijanja rusko-ukrajinske krize osnovne životne namirnice, ali i roba široke potrošnje i mnoge usluge, drastično su poskupile. Građane, međutim, najviše brine skok cijena hrane, koju moraju svakodnevno da kupuju. U ovom periodu, najviše je poskupilo ulje, pa litar košta i do 6,25 KM. Kilogram šećera je otišao na skoro dvije KM, a vreća brašna od 25 kilograma košta i do 37 KM.  Vekna hljeba ide i preko dvije KM, a najobičnija kifla košta pola marke.

Maja Radoja/Srpskainfo.com

Komentar