Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Briga njih za gorivo, oni ga ne sipaju! Od naroda mogu uzimati, ali sve im je prepreka kad treba zakinuti budžet

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) s četiri glasa SNSD-ovih delegata “protiv” odbio je da se ukinu akcize na gorivo i tako pomogne građanima u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji.

Iako je 10 delegata glasalo za, četvoro iz SNSD-a, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Nikola Špirić i Sredoje Nović su su glasanjem protiv odbili da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH kojim bi se ukinuo taj posebni porez na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Za prijedlog su na sjednici koja je održana u srijedu, 16. marta glasali delegati iz Kluba Bošnjaka i Hrvata koji dolaze iz entiteta Federacija BiH, uz Mladena Bosića iz Kluba Srba, odnosno Republike Srpske (RS).

Po poslovniku, ako se o nekom prijedlogu zakona glasa po hitnom postupku, a ne redovnom, delegati, odnosno zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH ne mogu ulagati amandmane.

Inače, sve je počelo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je usvojio 9. marta na prijedlog opozicione Socijaldemokratske partije (SDP9 BiH Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci, što bi pojeftinilo cijene goriva za 30 do 40 feninga po litri. Na kraju je ovu odluku trebao samo potvrditi Dom naroda, ali tu je sve propalo.

Nikola Špirić, delegate iz SNSD-a je još juče pojasnio zašto nije moguće usvojiti predložene izmjene po hitnoj procedure.

 “Donošenje ovog zakona po hitnoj proceduri je nelogično jer se krši član 14. Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja. Isti ovaj prijedlog je predlagač mogao poslati Upravi za indirektno oporezivanje i siguran sam da bi dobio odgovor”, kazao je Špirić.

On je kazao kako bi usvajanje ovakvih izmjena zakona o akcizama donijelo nestabilnost jer su usvojeni entitetski budžeti.

“Primjenom ovakvog zakona bi prihodi od PDV-a bi bili smanjeni za 531 miliona maraka (više od 250 miliona eura) godišnje. Logično je da prvo pitamo entitetske vlade hoće li to ugroziti njihove budžete, ali i građane jer su razvojna, podsticajna i svaka druga politika na nivou entiteta, kantona i opština”, kazao je Špirić.

Špirić kaže i da se zakonom mora propisati i šta se radi sa zalihama nafte i naftnih derivata “jer su ljudi uvezli naftu, platili akcizu i ne može biti slobodno tumačenje hoće li im se isplatiti povrat već mora biti propisano u zakonu”.

“Namjere su dobre, ali neka brzina nije saveznik. Znam da je Srbija smanjila za 20 feninga (10 eurocenti), znam da je Hrvatska ‘oročila’ na tri mjeseca. Zašto ne pitamo našu Upravu (za indirektno oporezivanje) šta da uradimo. Ne sjede džaba u Upravi ministri finansija”, kazao je Špirić. Na kraju je dodao da je uvjeren da sredstva neće doći do građana, već će ih uzeti trgovci.

Danas smo pitali i druge delegate ove partije zašto su odlučili da ne podrže ovaj prijedlog koji bi u konačnici trebao olakšati život svih građana.

Lazar Prodanović (SNSD) nam je rekao radi se o procedure. Klub SNSD-a je glaso protiv hitne procedure glasanja jer na osnovu člana 17 zakona o indirektnom oporezivanju kaže se da je za bilo koje promjene neophodno mišljenje upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje koje nismo imali, a istovremeno mislim da bi dolazak ministra finansija, predsjedavajućeg Savjeta ministara i direktora UIO razriješilo ove problem. Moguće je sad da se ide na kraćeni ili redovni postupak, što neće bitno uticati. Čak i da je odluka sad donesena ako imamo tehničke problem u smislu podešavanja softvera za čitavu BiH iz ovog segmenta i ako bude trajalo sve to 6 mjeseci šta smo napravili. Donijeli bi zakon u kojem bi pisalo da stupa na snagu 8 dana od objavljivanja u službenom  glasniku, a njegova primjena bi napstupila nakon 6 mjeseci. 

On je uvjeren da će u idući četvrtak se ponovo raspravljati na ovu temu, al ii da ne zna kakav će biti stav SNSD-a tada. 
“Mi ćemo morati imati konultacije unutar SNSD-a i Kluba. Takođe, sve će zavisiti od stave Vlade RS i FBiH. Ono što smo ranije čuli jeste da je predsjednik Radovan Višković za ukidanje akcize na gorivo i ako bi to bili konzistentno nevidim problem da se napravi to. Ali ne treba zaboraviti da mi imamo i tri člana Upravnog odbora UIO i trebalo bi napraviti sjednicu tog odbora za ovo vrijeme nakon koje će oni iznijeti stav o tome i da imamo jasan stav za 24. mart”, rekao je Prodanović za BUKU.  

Mišljenje smo pokušali dobiti i od Dušanke Majkić i Sredoje Novića, ali oni nisu odgovarali na naše pozive. 
Inače, da ovako postupaju političari iz SNSD-a ne treba da čudi ako znamo kako su se ponašali i šta su izjavljivali u vrijeme kad su akcize uvođenje. Tako je prije četiri godine kada je donesna odluka da se uvedu akcize na gorivo poslanica SNSD-a Milica Mrković je u izjavi za BUKU  tad pozvala narod “da stegne kaiš”. 

 “Poznato je meni da kada dođe do poskupljenja goriva da će doći i do poskupljenja ostalih namirnica i usluga, ali šta se tu može. Ovo mi moramo usvojiti i SNSD će glasati za izmjene. To će nam donijeti nove investicije. Vi morate i u svojoj kući da se stisnete i uzmete sami od sebe da bi kasnije nešto dobili i imali. Moramo svi podnijeti određenu žrtvu i dio tereta. To je normalno i to treba da bude jasno svim građanima. Ovo se radi zbog njih”, rekla je tada Marković. 

Zato i ne čudi da se upravo SNSD-ovi političari protive ukidanju akciza koje su i donosili radi boljitka građana. Ne bi bilo u redu da ih sada suspenduju na određeno vrijeme.

Milovan Matić/BUKA