Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Burna rasprava: Inzko kritikovao Dodika i Čovića, oni žestoko reagovali

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, dok je lider SDA Bakir Izetbegović odbio poziv jer smatra da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH.

Vasily Nebenzya, ruski ambasador je na početku kazao da mu je žao što sastanku ne prisustvuje predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je pismenim putem odbio prisustvovati.

– Pozvali smo predstavnike tri glavne partije, nažalost, predstavnik jedne političke partije Bakir Izetbegović odlučio je da ne prisustvuje sastanku, ali nam je drago što je poslao pismo. Nismo ni na koji način namjeravali da umanjimo važnost Predsjedništva BiH, ali format ovog susreta dopušta nam da pozovemo i nezvanične predstavnike, kazao je Nebenzya.

Istakao je da njihove glasove žele čuti jer su oni vođe političkih stranaka i predstavljaju glasove naroda.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u svom obraćanju je kazao da secesionističke izjave dolaze iz entiteta Republika Srpska.

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH jučer je najavio integraciju RS-a i Srbije. Rekao je da se Dodik i Čović ponašaju neevropski. Postavljanje spomenika Radovanu Karadžiću i mise zadušnice nisu evropske vrijednosti. Moj ured i ja smo predmet kritike. Za zatavranje mog ured je potrebno ispuniti uslove 5+2. Neki lideri koji govore da se moj ured mora zatvoriti nisu pokazali nikakvu želju za tim. RS odbija implementirati zakon o državnoj imovini, naveo je Incko i dodao:

– Što se tiče međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH, prerano je da se okonča njihov mandat. Sud bi u tom slučaju došao pod političku kontrolu. To bi ugrozilo suverenitet, pa možda i integritet BiH. U RS-u odbijaju da implementiraju zakon o vojnoj imovini, njenom knjiženju na državu BiH. Dodik je u prvoj deceniji poslije Daytona bio partner, bio je ključan njegov napor na izgradnji bh. institucija – izjavio je Inzko.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a kazao je da izvještaji Inzka međunarodnim institucijama ne prezentiraju cjelovitu sliku o BiH.

– U izvještaju se nije očitovalo o pozivima bošnjačkih stranaka za nametanje političkih hrvatskih predstavnika, tu je i nelegitmno i nelegalno sazivanje CIK-a, ignoriranje nelegitimnosti člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Zatim politika SDA koja relativizira važnost izbornog zakona. Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da se BiH temelji na načelu ravnopravnosti tri naroda koji predstavljaju preko 97 posto svih građana. Rješenja visokih predstavnika u BiH stvorila su nove probleme kojima se morao baviti Evropski sud za ljudska prava. Najviše problema za hrvatski narod izazvale su izmjene izbornog zakona – rekao je Čović.

Tek kad se svi građani budu osjećali sigurno i kad budu vjerovali da su ravnopravni, fokus će se s nacionalnih platformi prebaciti na ekonomiju, kazao je Čović.

– Izborni zakon nam je potreban prije općih izbora, on ne smije biti cilj sam po sebi nego bitan korak na putu zemlje ka političkoj stabilizaciji. Duboko sam uvjeren kako jedan narod ne može biti sretan ako nisu i ostala dva naroda. Mi unutar BiH moramo uraditi nužan iskorak i u narednih šest mjeseci usvojiti izmjene izbornog zakona – kazao je Čović.

Zatim se obratio Milorad Dodik.

Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje – dodao je Dodik.
Istakao je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dejton oslanjala na ono što se primjenjivalo i u SAD.

– Visoki predstavnici su promijenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun, je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka – poručio je Dodik.
Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Savjet za implementaciju mira.

– Taj savjet je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone – istakao je Dodik i dodao da međunarodni nivo nije uveo visokog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.
Dodik je poručio je da je mir ključna riječ ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

– Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Incko ne može da sprečava investicije – kaže Dodik.

– Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On je pokazao da mrzi Srbe. Inzko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana i ne svih ljudi u BiH, rekao je Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

– Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod – poručio je Dodik


(Vijesti.ba)