Grad Trebinje
Republika Srpska

Cijene stanova OTIŠLE U NEBO: Kvadrat u prosjeku skuplji za 1.000 KM, u Banjaluci oboreni rekordi

U prvom tromjesečju ove godine prosječna cijena kvadrata stanova u novogradnji u Republici Srpskoj iznosila je 2.378 maraka, što je za skoro 1.000 KM više nego u istom periodu 2016. Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, kvadrat je prije šest godina koštao 1.389 KM, što znači da je sada skuplji za više od 70 odsto.

Trenutno, kvadratni metar novih stanova ubjedljivo je najskuplji u Banjaluci i košta čak 3.627 KM.

U pomenutom periodu, kvadrat građevinskog zemljišta poskupio je sa 163 na 277 maraka, a u Banjaluci u prosjeku košta 462 KM. U odnosu na prvo tromesečje 2016, troškovi građenja i dobit izvođača radova po kvadratu povećani su sa 843 na 1.520, a ostali troškovi sa 383 na 581 KM.

U agencijama za promet nekretninama potvrdili su da su cijene stanova dostigle maksimum, te da je u posljednjih nekoliko mjeseci  kvadrat stanova, i u novim i u starim zgradama, skočio za oko 35 odsto.

– U staroj gradnji, gdje je stan renoviran, kvadrat ide do 2.700, a u novim zgradama u centru Banjaluke do 4.000 KM, pa čak i preko toga. Cijene kvadrata bile su visoke i prije ove krize, ali su dodatno porasle unazad par mjeseci, kada je poskupilo željezo i ostali građevinski materijal – rekli su za Srpskainfo u banjalučkoj agenciji „Euroagent“.

Iz tog razloga, gotovo sve građevinske firme stopirale su prodaju stanova u izgradnji. Naime, zbog čestih poskupljenja građevinskog materijala ne vide računicu da stanove unaprijed prodaju, s obzirom na to da će, ako se ovaj trend poskupljenja nastavi, cijena kvadrata u narednom periodu zasigurno biti viša.

GRAĐEVINCI NAJMANJE ZARAĐUJU

Prosječna mjesečna neto plata u Srpskoj isplaćena u martu 2022. godine iznosila je 1.091 KM, što je realno više za 2,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani. Posmatrano po područjima, najviša prosječna neto plata u ovom mjesecu isplaćena je u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, i iznosila je 1.559, a najniža u građevinarstvu – 797 КM.

U ovom periodu, najveći rast neto plata zabilježen je u oblasti poslovanja nekretninama – 23,7 odsto, pokazuje analiza Zavoda za statistiku Srpske.

Povezane vijesti

Stanovi idu kao alva

admin

KO KAŽE DA JE KRIZA U Srpskoj prodato više stanova, po većoj cijeni nego prošle godine

admin

Prodaja preostalih stanova i poslovnih prostora u SPK “Centar” Foto/Video

admin

Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji kompleksa u centru Trebinja (Video)

admin

Počela prodaja stanova u 7. objektu SPK “CENTAR 2” koji se gradi pored Binga (Foto + Video)

admin

OGLAS ZA POSAO Agent za promet nekretnina (m/ž)

admin

Komentar