Grad Trebinje
Trebinje

Crkveni hor “Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški” čuvar tradicije i korijena

​Crkveni hor “Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški” održao je u Trebinju koncert duhovne i svjetovne muzike povodom 130 godina postojanja, a na svečanosti je istaknuto da taj hor na najbolji način čuva tradiciju i korjene srpskog naroda.

Koncert hora koji djeluje pri Sabornom Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju održan je sinoć po blagoslovu i u prisustvu NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, rukovodstva grada Trebinja i brojnih građana.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je na svečanosti da hor “Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški”, zahvaljujići svome imenu i humanitarnom radu i poštovanju koje je stekao, kao nasljednik Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva “Soko sloboda”, na najbolji način čuva tradiciju i duhovnost naroda.

On je istakao da bogat kulturno-istorijski kapital koji srpski narod ima treba posmatrati kao zamajac razvoja zajednice, ukazavši na nareskidivu povezanost kulture i ekonomskog razvoja društva.

“Grad Trebinje podržava rad svih naprednih društava jer smo svi na istom zadatku – očuvanju ostvarenih idela naših predaka i vizionarskom putu budućnosti naših potomaka”, istakao je Ćurić i dodao da će grad obezbijediti dobre uslove za njihov rad.

On je dodao da se ne smije izgubiti sjećanje, koje je čin duhovne odgovornosti naroda.

“Ako to izgubimo, nećemo znati ko smo i na kojim temeljima stojimo”, rekao je Ćurić i ukazao da je u duhovnom iskustvu naroda ogroman potencijal i snaga i da je zato časno njegovati nasljeđe i tradiciju.

On je naglasio da je ogromna snaga pisane riječi i da je ona nasnažnija kada može da se otpjeva.

“Nikada ne smijemo prestati pjevati i čuvati sabornost srpskog bića. Ne smijemo zaboraviti da smo mi samo djelić pravoslavnog prostora. Naš san o slobodi sanjamo i dalje, bolan je i neizvjestan, a to je san o slobodnom nebu iznad Kosova i Metohije – tamo gdje i djeca znaju da nešto sveto i veliko treba i mora da sed desi”, naglasio je Ćurić.

Na svečanosti u Kulturnom centru Trebinje uručene su spomenice i zahvalnice svim ljudima koji su dali nesebičan doprinos za rad i opstanak hora “Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški”.

Crkveni hor “Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški” kroz svoju bogatu istoriju dao je nemjerljiv značaj očuvanju pravoslavne duhovne muzike i kulture na ovim prostorima.

Primarna djelatnost hora je učešće na bogosluženjima, ali održavaju i koncerte i učestvuju na raznim kulturnim događajima i festivalima.

Nezavisne novine

Komentar