Grad Trebinje
Region

CRNA GORA: DF-ovi mediji pokušavaju zavaditi Krivokapića i SPC

Tokom dana pojedini portali objavili su informaciju da premijer Krivokapić izbjegava mitropolita Joanikija zbog Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, a da je o ovome bilo riječi na sastanku Pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Da je u pitanju lažna informacije čiji cilj je da se izmanipuliše javnost, pokazuje i večerašnje saopštenje MCP, a u kojem je navedeno da razgovori oko Temeljnog ugovora idu ka pozitivnom ishodu, te da sve medijske spekulacije i manipulacije, kojih je bilo i ima napretek mogu samo nanijeti štetu dijalogu između Crkve i države oko potpisivanja Temeljnog ugovora.

Kako su kazali, juče je u Podgorici održan sastanak Pravnog savjeta Mitropolije kom su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije i novoizabrani episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

– Po mišljenju Pravnog savjeta dijalog ide ka pozitivnom i očekivanom ishodu – piše u saopštenju.

Ovo nije prvi put da se u javnost plasira vijest čiji cilj je da se prikaže kako odnosi između mitropolita Joanikija i premijera Zdravka Krivokapića nisu dobri. Takve vijesti puštali su tabloidi u Srbiji, bliski SNS-u, a u Crnoj Gori time su se bavili portali bliski DF-u.

Sagovornik portala “Jasno.me” iz Mitropolije crnogorsko-primorske kaže da mitropolit, ali i drugi episkopi imaju redovnu komunikaciju sa premijerom Krivokapićem i da su ti odnosi na dobrom nivou.

“Oni često komuniciraju i odnosi su na dobrom nivou, a svi zajedno nastoje da postignu najbolje moguće rješenje koje će biti prihvatljivo za sve strane. Lažne su tvrdnje da između mitropolita ili episkopa i premijera postoje nekakve nesuglasice”, rekao nam je izvor koji nije želio da navodi ime.

Priča o Temeljnom ugovoru agresivno se propagira i od strane članova DF-a, pa je Nebojša Medojević čak pozvao mitropolita da se “odredi prema Krivokapiću”, a na medijima bliskim vlastima u Srbiji mogli su se čuti česti pozivi da se Crnoj Gori uvedu različite sankcije, dok je Krivokapić proglašavan za izdajnika.

Svaki put, ovakve informacije bile su demantovane ili iz Mitropolije ili iz Vlade, ali sa kampanjom se nije prestalo.

Izvori bliski generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore, takođe, su potvrdili da redovna komunikacija postoji i da su odnosi između premijera i arhijereja SPC u Crnoj Gori dobri.

“To je uostalom bilo vidljivo i na dočeku mitropolita Joanikija ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ali i na drugim događajima”, rekao nam je ovaj izvor.

Mnogi su saglasni da zvanični Beograd, preko DF-a, na ovakav način žele da preuzmu kontrolu nad SPC, a pogotovo nad Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

jasno.me