Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Da li će građani plaćati skuplju struju: Višković obećao da ove godine neće biti poskupljenja u Srpskoj, procjene za budućnost nisu optimistične

Novim Zakonom o električnoj energiji Republika Srpska se obavezala da će do 2025. godine u potpunosti uskladiti obračunavanje cijene struje sa evropskim tržištem.

Procjena je da bi tako za tri godine struja u Srpskoj mogla poskupiti skoro tri puta, što će se negativno odraziti na privredu i domaćinstva.

Trenutna cijena električne energije na evropskoj berzi je 308 evra/MWh. Bez obzira na turbulencije na evropskom tržištu, predsjednik Vlade Radovan Višković je obećao da ove godine neće biti poskupljenja struje u Republici Srpskoj.

– Neće biti poskupljenja električne energije niti za građane niti za privredu. Imaju ugovori i oni će se poštovati sve do kraja 2022. godine – rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Izgleda da je predsjednik Vlade Srpske zaboravio da je Bosna i Hercegovina dio Energetske zajednice, čije članice su se obavezale da uspostave zajedničko tržište električne energije, što je u Narodnoj skupštini Srpske i potvrđeno Zakonom o električnoj energiji od 1. januara prošle godine. 

Šta to u praksi znači za građane?

– To znači da će za ovu godinu 25 odsto struje morati javni snabdjevač da isporuči po tržišnim cijenama, a one su pet puta skuplje od aktuelnih regulisanih cijena koje trenutno isporučuje prema građanima i potrošačima – pojašnjava Slobodan Vasiljević, magistar elektrotehničkih nauka.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske navodi da se do 2025. godine u potpunosti prelazi na tržišne cijene.

Tako da je javni snabdjevač dužan da postepeno povećava udio električne energije za javno snabdijevanje po tržišnoj cijeni odnosno da umanjuje udio po regulisanoj cijeni koju garatuje država:

1) u 2022. godini nabavka do 75 odsto po regulisanoj cijeni,

2) u 2023. godini nabavka do 50 odsto po regulisanoj cijeni,

3) u 2024. godini nabavka do 25 odsto po regulisanoj cijeni.

Sada je regulisana cijena 50 evra/MWh, a  trenutna cijena na berzi električne energije je 308 evra/MWh. Ako potrošači Srpske za tri godine potpuno pređu na tržišnu cijenu računi za, na primjer, mjesečnu potrošnju od 400 KWh po godini biće skoro tri puta veći.

Račun za mjesečnu potrošnju od 400 KWh:

2021. godine  – račun 75 KM sa PDV

2022. godine  – račun 130 KM sa PDV

2023. godine  – račun 186 KM sa PDV

2024. godine – račun 241 KM sa PDV

2025. godine – račuN 297 KM sa PDV

– Pa penzija ti 200 KM, da platiš struju 250 KM pa odakle – ogorčena je jedna penzionerka iz Bijeljine.

Država treba da reaguje, ne mogu se potrošači pustiti tek tako da budu žrtve liberalnog tržišta, ukazuju građani.

– Da smo nabavili zakonom predviđenih 25 odsto na tržištu za domaće potrošače onda bi se desilo da bi cijena električne energije domaćem potrošaču porasla više nego dva puta. Mi to nismo uradili zato što smo se opredijelili da uzmemo zakup proizvodne kapacitete. Zakup hidroelektrana je izvršen na pet godina, a za teromelektrane na jednu godinu. Nismo povećavali cijene, a sa distribucijama imamo već uređen sistem gdje smo se prijavili kao javni snabdjevač, rekao je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske. 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovim nije riješen problem, tvrdi ekonomista Aleksa Milojević. On podsjeća da se Vlada Srpske obavezala da se obavi podjela elektroenergetskog sistema na proizvodni i distributivni dio.

– Tim su elektrane dovedene u loš položaj pri raspodjeli prihoda, pašće u dugove, što će dovesti do prodaje elektrana, a to je i cilj evropskih partnera, tvrdi Milojević, piše RTV BN. 

– Evropa samo 50 odsto podmiruje svoje energetske potrebe iz sopstvenih izvora i ostalo mora da otme. Otela je od Mađarske, Rumunije, Bugarske, Albanije, Sjevere Makedonije, Crne Gore, a sad smo na red došli i mi. I to Vlada mora da obavi, ide se preko ovog reformisanja. Kada se podigne ta struja, cijena struje onda niti će moći da ova sirmašna privreda da plaća niti siromašni građani i onda ćemo mi biti veliki izvoznici struje, a živjećemo u mraku, rekao je Milojević.

On upozorava da će Republika Srpska doživjeti sudbinu Bugarske koja je najviše prodala elektrana i sad njeni građani imaju sedam puta skuplju struju nego npr. Francuzi.

srpskainfo.com