Grad Trebinje
Trebinje

Da li Miholjsko ljeto donosi popuste iz ERS ?

Od vikenda i tokom većeg dijela naredne sedmice biće pravo Miholjsko ljeto sa temperaturama i do 25 stepeni uz dosta sunca, tako da bismo iz ormara ponovo mogli izvući majice kratkih rukava.

Za sada, po ovim prognozama, ne vidimo neko jače zahlađenje i neku značajniju promjenu, možda tek u posljednjoj sedmici oktobra – kaže za Srpskainfo Milica Đorđević, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Da li to znači da bismo mogli i da uštedimo električnu energiju i da dobijemo manje račune za oktobar? Po najavama iz ERS, od oktobra do aprila, u toku zimskog i skupljeg obračuna struje, biće aktuelni popusti za građane.

Onaj ko bude potrošio manje električne energije u ovom mjesecu u odnosu na oktobar prošle godine, dobiće popust.

– Onaj ko je prošle godine u oktobru dobio račun za električnu energiju od 100 KM dobiće za ovaj oktobar 45-50 KM. Ako je, recimo, prošlogodišnji račun bio 70 KM, za ovaj oktobar biće oko 32 KM. Uslov je manja potrošnja struje od 20 odsto – najavio je direktor ERS Luka Petrović.

Prva polovina oktobra je toplija u odnosu na deseti mjesec 2021. godine, a prognoza kaže da će naredni dani biti sunčani i topli zbog čega se očekuje da će mnogi građani zaista i ostvariti popust.

– Malo ujutru i naveče upalim grijanje i to je to. Prošle godine u ovo vrijeme je baš bilo hladno i grijanje nam je stalno bilo upaljeno kad smo bili kući. Sezona grijanja prošle godine je zapravo počela na kraju septembra – kaže Slobodan M. iz Banjaluke čija porodica koristi električnu energiju za grijanje stana.

Kaže da je prošle godine u oktobru potrošio oko 1.100 kilovata i da mu je račun za struju bio oko 176 KM.

– Vjerujem da ću ovog mjeseca imati manju potrošnju i očekujem račun bar duplo manji, oko 90 KM. To je moja računica na osnovu objašnjenja iz ERS – kaže Slobodan.

Milica Đorđević, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, kaže za Srpskainfo da je prošli oktobar bio oko jedan stepen hladniji od prosjeka i da je količina padavina bila veća od prosjeka.

– Ovih prvih desetak dana oktobra temperatura je za dva stepena viša od prosjeka – kaže Đorđevićeva.

Izvor: Srpskainfo

Komentar